Ínyenc falatok a Napkorona Udvarházban

Ínyenc falatok a Napkorona Udvarházban
Ínyenc falatok a Napkorona Udvarházban
Napkor – Ismét – immár hatodik alkalommal – nagy sikert aratott a Napkoron megrendezett böllérverseny.  Böllérverseny Napkoron 2007.01.13. Böllérverseny Napkoron 2007.01.13. II.

Bár a rendezvény elnevezésében a „száncsengés” szó is szerepel, csilingelés helyett azonban a heves eső kopogása hallatszott, amikor szombat kora reggel a disznók leszúrásával a böllérek megkezdték munkájukat. Akkor még mindenki aggódva figyelte a sötét fellegeket, s a szervezők attól tartottak, a versenyzőkön kívül alig lesz érdeklődő az eső miatt. Szerencsére az égiek megkegyelmeztek a szervezőknek, s bár fújt a szél, de legalább elállt az eső és a nap is előbújt a fellegek mögül. Ennek meg is lett az eredménye, mert szép számmal érkeztek az érdeklődők.

Akik délután érkeztek, bizony jó kis sétát tettek a rendezvény helyszínéig, mert már csak távol, a műút mellett lehetett parkolni. Az érdeklődők nem csalódtak, mert testközelből figyelhették meg a hagyományos húsfeldolgozást. Harminc csapat vállalta a húsfeldolgozást, azonban közülük heten nem neveztek be a versenybe. Mert verseny is volt ez a javából, ahol a zsűri sok mindent figyelt. Minősítette például a csapatmunkát, a böllérmunkát, a hús előkészítését a füstölésre, a hűtésre, s értékelte a toroskáposztát, a hurkát és a kolbászt, a fogópálinkát és a forralt bort.

A kilátogatók országosan is keresztmetszetet kaphattak az országos húsfeldolgozásról, hiszen a megyebeli versenyzők mellett érkeztek csapatok többek között Bátaszékről, Jászárokszállásról, Karcagról, Romhányból, Csabacsüdről. Nemzetközivé tette a versenyt, hogy az erdélyi Érmihályfalváról is jöttek résztvevők.

Nem volt hiány tehát ételből és italból, s ha a test megkapott mindent a finomságokból, akkor jöhettek a kulturális programok, mert azokból is volt bőven. A hagyományőrző íjászok korabeli ruhájukban honfoglaló őseink életét idézték meg, így valóban a hagyományápolás jegyében, s vidám hangulatban telt a böllérverseny.

– M. Magyar László –
hirdetés