Nyergestető volt a célállomás

Újabb kopjafával gazdagodott a szabadságharc utolsó székelyföldi csatájának színhelye az egyesület jóvoltából
Újabb kopjafával gazdagodott a szabadságharc utolsó székelyföldi csatájának színhelye az egyesület jóvoltából - © Fotó: olvasónktól
Nyírtelek – Számtalan kopjafát állított a hősökre emlékező hálás utókor a nyergestetői dombon.

A Kárpát-medencei magyarság sorsfordító történelmi eseményeit, s ezek nevezetes színhelyeit kutatják és keresik fel a Nyírteleki Nyugdíjas Egyesület tagjai. Ápolják, gondozzák, évfordulók alkalmával megkoszorúzzák az emlékhelyeket. Nagy történelmi események: Szent László király uralkodása, a mohácsi csata, az 1. világháborús csata színhelyei, Gorlice–Grybow a 2. világháború idején, a varjúlaposi menekülttábor, a királytelki csata, az 56-os forradalom helyi történései.

Büszke „negyvennyolcasok”

Az egyesület tagjai közül többen vagyunk „negyvennyolcasok”, akik az 1848-1849-es szabadságharc századik évfordulójának évében születtünk. Mivel az idén a szabadságharc 170. évfordulójára emlékezünk, így ez még közelebb áll hozzánk, még jobban megérint bennünket. Három székely megyében járva (Maros, Hargita, Kovászna) fölkerestük a forradalom színhelyeit, emlékhelyeit (Segesvár, Gábor Áron emlékhelyek, Nyergestető). Célállomásunk a szabadságharc utolsó székelyföldi csatájának színhelye, Nyergestető volt. A hősökre emlékező hálás utókor a nyergestetői dombon számtalan kopjafát állított, mi is ezt tettük. Az énekkar műsorral tisztelgett a hősök emlékének. Meghatódva hallgattuk Kányádi Sándor Nyergestetőről szóló versét, amelyet a szabadságharc himnuszának is neveznek.

– A klub vezetősége –
hirdetés