Nyílt napon mutatják be az uniós fejlesztéseket

Akt.:
Nyílt napon mutatják be az uniós fejlesztéseket
Az ország egészében, így az Észak-Alföldön, valamint vonzáskörzetében is számos programmal várja a látogatókat az Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött című rendezvénysorozat, március első szombatján.

A nyílt napon megtekinthető a Hortobágyi Vadaspark „Puszta Szafari” elnevezésű programja, a fehérgyarmati Szatmár-Beregi Kórház új sürgősségi ellátó osztálya. Előzetes regisztráció után a Tisza-tavi Ökocentrum programja 200 fő számára ingyenesen megtekinthető.

2013 a polgárok európai éve, amely kitűnő alkalmat ad arra, hogy a helyi közösségek is betekintést nyerjenek abba, hogy az európai uniós tagság miként járult hozzá a lakosság életkörülményeinek jobbá tételéhez. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvénysorozatának keretében országszerte megtekinthető lesz számos, uniós forrásból megvalósított, egyébként nem, vagy csak belépőjeggyel látogatható intézmény, beruházás.

A március 2-ai rendezvény keretében országszerte közel 30 beruházást mutatnak be. Ezek közé tartozik a Hajdú-Bihar megyei Hortobágyi Vadaspark. A Puszta Szafari program keretében bemutatott szabadtéri tárlat a területre jellemző mai élővilág mellett az egykori, az afrikai szavannákhoz hasonló élővilágot mutatja be, amelynek rekonstrukciója a Tisza völgyében talált gazdag csontleletek alapján történt. Az ősi Alföldet valaha őstulkok, vadlovak, vadszamarak nagy létszámú csordái népesítették be, amiket nagyragadozók, illetve dögevők követtek. Ezekbe az időkbe lehet betekinteni, ha felszállunk a terület bejárására alkalmassá tett, óránként induló speciális járműre. A nyílt napon a 10 órakor induló csoport ingyenesen, majd a 12 és 14 órakor induló csoportokban 50 százalékos kedvezményes jegy megvásárlásával vehetnek részt az érdeklődők.

A fehérgyarmatiak a Szatmár-Beregi Kórház vadonatúj sürgősségi ellátó osztályát tekinthetik meg. A létesítmény már túl van a műszaki átadáson, a betegellátás viszont csak tavasszal indul el, így nyugodt körülmények között nyerhetnek betekintést az egészségügyi feladatok iránt érdeklődők a sürgősségi ellátás mikéntjébe. A beruházással közel megháromszorozódott alapterületű, ezer négyzetméteres ellátócentrum szerepe felbecsülhetetlen, hiszen a járóbeteg-szakrendeléseket leszámítva a betegek döntően a sürgősségi ellátás szükségessége miatt kerülnek a kórházba. A komplexum látogatása során az érdeklődők elsősegély-bemutatón frissíthetik fel vagy bővíthetik – a szükség esetén nélkülözhetetlen – tudásukat.

A természetbarátoknak kínál tartalmas időtöltést a Heves megyei Poroszlón található Tisza-tavi Ökocentrum: a vendégfogadót és oktatóközpontot is magába foglaló létesítmény Magyarország második legnagyobb tavának és környezetének gazdag élővilágát mutatja be. A négyszintes, összesen 2600 négyzetméteres látogatóközpont állandó kiállításai, háromdimenziós vetítőterme és hatalmas, több mint 735 ezer liter össztérfogatú, édesvízi akváriuma révén igazi természetközeli élményt nyújt.

„Az első 200 érdeklődő, előzetes regisztráció mellett, reggel 10 órától ingyenesen nézheti meg a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit, csodálatos élővilágát, Európa legnagyobb édesvízi akváriumát. A szakmai vezetés mindenki számára ingyenes, a csoportok óránként indulnak, egészen 16 óráig.”

Nyílt nap országszerte
2013. március 2-án „Uniós Fejlesztések nyílt napja – séta a kulisszák mögött” című esemény keretén belül szabadon látogatható, országos jelentőségű beruházások között egyaránt található kulturális, turisztikai, tudományos célú, vagy épp infrastrukturális fejlesztés. Így megtekinthető lesz például Budapesten a 4-es metró Tétényi úti állomása, a Várkert Bazár tervezett rekonstrukciója, valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia egyik megújult épülete. Szép számmal lesznek programok a fővárostól távolabb is. Ingyenesen lesz látogatható többek között a Korda Filmpark etyeki látogatóközpontja, a lőkösházi Vásárhelyi-Bréda Kastély és a fertődi Esterházy-kastély.

További információért keresse honlapunkat:
www.ujszechenyiterv.gov.huhirdetés