Nyíltan beszélgettek az autizmusról és az Asperger-szindrómáról

Nyíregyháza – Oravecz Lizanka és Fekete Gy. Viktor, két Asperger-szindrómás fiatal tartott előadást szerdán délelőtt Nyíregyházán, a Göllesz Viktor Speciális Szakiskola, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben.

A rendezvényt az intézmény szülői kezdeményezésre szervezte meg, ennél fogva egy gombostűt sem lehetett leejteni az iskola könyvtárában.

– A számok, a rendszámok és a dátumok megjegyzése számomra nem jelent gondot, azonban a hétköznapi dolgokról diskurálni annál inkább. Hatalmas élményt jelentett az, amikor egy kolléganőmmel a postára menet egy fél órán át tudtam beszélgetni az élet dolgairól. Zömében a sajtokról váltottunk szót – mondta Oravecz Lizanka, aki sokáig nem értette, miért kell energiát ölni egy barátság fenntartásába, persze ma már tudja, hogy megéri.

– Nincs sok barátom, nem a mennyiségre törekszem, inkább a minőségre – mondta az informatikát végzett lány, akiről előadásában kiderült: remek a hallása és a szaglása, egyszer kiszagolta, hogy egy szinttel lejjebb ég a tűz és nagy a füst.

– A kommunikáció annyiban jelent napi szintű gondot a számomra, hogy én magam folyamatosan tudok beszélni, és közben a partnerem szemébe nézni, de azt, amit mond, csak úgy tudom megérteni, ha nem nézek a szemébe. A kettő együtt nem megy – mondta Oravecz Lizanka.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország január 14-i számában.
hirdetés