360 fokos videó: Fél évszázad tárgyi emlékei

Szabó András ötven éve gyűjti a régi tárgyakat
Szabó András ötven éve gyűjti a régi tárgyakat
Nyírmihálydi – Nyírmihálydiban van egy magtárépület, amely a régmúlt kincseit őrzi.

Szabó András ötven éve foglalkozik a régi, ma már csak kiállításokon megcsodálható használati tárgyak gyűjtésével. – Úgy kezdődött az egész, hogy dr. Szalontai Barnabás, a Bátory István Múzeum egykori igazgatója tanárom volt ipari iskolás koromban, amikor ácsmesternek tanultam – emlékezett vissza.

Három szinten

– Akkoriban gyűjtötte a nyírbátori múzeum anyagait, és mindig hívott, hogy menjek vele. Ez rajtam maradt, a gyűjtés „megszállja” az embert.

Szabó András az elmúlt évtizedek alatt több mint kétezer tárgyat halmozott fel – köztük sok olyat is, amelyek egyébként a szemétben vagy a méhtelepen végezték volna. A Magtár Múzeumban három szinten tekinthető meg a gyűjtemény. A földszinten a régi, hagyományos szakmák, például az ács, a méhészet és a kovácsmesterség eszközei találhatóak, az első emeleten egy autentikusan berendezett, régi paraszti szoba mellett a mindennapi háztartáshoz szükséges tárgyak, egy szövőszék és az 1926-ban alapított nyírmihálydi gyógyszertár emlékei is felfedezhetőek. A legfelső szinten a régi dokumentumok kaptak helyet.

Szabó András jelenleg is aktívan munkálkodik a gyűjtemény őrzésén és bővítésén.

– Sose felejtem el, mindig mondta nekem régi tanítómesterem, Barnabás: „Te ács vagy, ha felmész a padlásra, nézd meg, hogy a szarufa és a léc közé mi van dugva.” Mondta ezt azért, mert a régi parasztemberek oda dugták a kapát, a kaszát, és mindent, amire szükségük volt.

– NA –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook-oldalát!Nyírbátor.
SZON.HU


hirdetés