Győzött a kistérségi összefogás

Győzött a kistérségi összefogás
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyírbátor – Ismét biztosított a kelet-nyírségi kistérségben élők ügyeleti ellátása Nyírbátorban.

Összesen 17 a Kelet-Nyírségi Többcélú Kistérségi Társulás szövetségébe tartozó település örülhet mostantól annak a komfortos és modern, 44 millió forint értékű TOP-os forrásból megújult orvosi ügyeleti ellátónak Nyírbátorban, amelyet pénteken adták át ünnepélyes keretek között. Az ünnepi ceremóniát mederben tartó dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, a társulás elnöke már az elején utalt rá, hogy nem volt mindig ilyen zökkenőmentes az önkormányzatok által létrehozott szervezet élete. Nemrég két évig meglehetősen kétségesnek látszott, hogyan tudják megoldani az ügyeleti ellátást.

Azt kívánom, hogy aki betér ide, kapjon reményt a gyógyulásra.” dr. Simon Miklós

Ragaszkodnak a városhoz

A történetet a másodikként szólásra emelkedő dr. Simon Miklós bontotta ki részletesebben 2012-ig visszanyúlva. Ekkor döntött úgy a nyírbátori önkormányzat, hogy a társulás ingatlanával szemközt, az SZTK épületében is létesít egy sürgősségi ügyeleti egységet. Hogy az akkori vállalásait teljesíteni tudja, átcsábították oda a társulás ügyeletét, majd 2016-ban az önkormányzat váratlanul úgy döntött, a saját tulajdonában lévő helyiségére vonatkozóan egyoldalúan felmondja a társulás szerződését. Egyetlen megoldás maradt, vissza kellett szerezni a régi épületet és ezt újították most fel TOP-os pénzből.

– A szocialista vezetésű város bebizonyította, hogy a kistérségben élőket másodlagos állampolgároknak tekinti, amikor kiebrudalta őket. Szégyen, hogy az ipari parkból befolyó 1,4 milliárdos iparűzési adóból, nem futotta 20 millióra egy közös ügyelethez, miközben a park négyezer dolgozójának a 70 százaléka a szóban forgó településeken él – panaszolta. – De a kistérség most megmutatta, hogy ragaszkodik a városhoz, és azt kívánom, hogy aki betér ide, kapjon reményt a gyógyulásra – tért vissza az ünnepélyességhez a térség országgyűlési képviselője.

Igény az egészség iránt

Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke zárta a szónokok sorát, onnan indítva, hogy a lakossági referenciamérések szerint az emberek az egészséget teszik az első helyre, a család és a szeretet fogalmait is hátrébb sorolva. – Az egészség és a biztonság iránt megfogalmazódó legfontosabb igény most ebben a létesítményben testesül meg – szögezte le, majd úgy búcsúzott, hogy a társulás tagjai mindig legyenek készek hasonló összefogásokra, bármilyen akadályokat is kell leküzdeniük.

– MJ –Nyírbátor.
SZON.HU

További hírek a Sport kategóriából


hirdetés