Háromszoros előrelépés Nyírgelsén

Dr. Éliás Tünde, Görög László Zsolt, Román István és dr. Simon Miklós a szalagátvágásnál
Dr. Éliás Tünde, Görög László Zsolt, Román István és dr. Simon Miklós a szalagátvágásnál - © Fotó: Dodó Ferenc
Nyírgelse – A folyamatos fejlesztések legfőbb célja a település élhetőbbé tétele.


Mindjárt három beruházás ünnepélyes átadóját tartották meg kedden Nyírgelsén, és már a bevezetőből is kiderült, a község ezúttal egy szépen felújított művelődési házzal, napközi otthonos önkormányzati konyhával és a temetőjében két urnafallal lett gazdagabb. A részletekről Görög László Zsolt polgármester szólt, előre bocsátva, hogy nem minden helyzetben jelent előnyt, ha egy önkormányzat egy főre eső adóerő-képessége meghaladja a 90 ezer forintot.

Kívül-belül megújult

– Szerencsére a kormány az adósságkonszolidációban nem részesült településeknek is segítő kezet nyújtott, éppen egy ilyen fejlesztési célú pályázatnak köszönhetően lett most 20 millió forintot meghaladó összegből kívül-belül megújult művelődési házunk, amely küllemében most már összhangot teremt az önkormányzat épületével és a kettő közötti szép parkkal.

Hogy megfelelő kontrasztot állítson, Görög László Zsolt vetített képeken mutatta be a felújítást megelőző, és az azt követő állapotokat. Mostanra eltűnt a leharcolt vizesblokk, az életveszélyes tetőszerkezet, az itt-ott megrepedt, koszos fal, az elavult nyílászárók. Egy népkonyhát is kialakítottak, ahol a rászorultak juthatnak hozzá az ebédjeikhez. Persze tervezik az épület mögött egy közösségi piacnak is helyet adó parkoló kialakítását, megújulásra vár a padlózat, és jól jönne egy álmennyezet is, csökkentve a kihasználatlan belmagasságot. Ami viszont az önkormányzati konyhát illeti, az óriási belmagasságú mosdóhelyiséget nélkülöző, szinte kifűthetetlen épülettel már a bérbevevő se tudott mit kezdeni.

A fejlődés nem áll meg

– Az elmúlt nyáron meghirdettek ugyan egy pályázatot konyhafelújításra, de a kiírás csak önkormányzati tulajdonra vonatkozott. Működésképtelen konyhára viszont nem adnak használatbavételi engedélyt, ezért kénytelenek voltunk saját erőből felújítani ezt az egységet. Közel 18 millió forintot költöttünk rá, most már van benne fiú- és lánymosdó, újra cseréltük a nyílászárókat, a fűtésrendszert és az elektromos hálózatot, szigeteltünk, és álmennyezetet létesítettünk. Így már biztosabban pályázhatunk a jövőben a tető- és a homlokzatcserére, egyéb konyhai eszközökre.

– Egy település addig életképes, amíg az iskolája és a temploma is működik, Nyír­gelsén mindez adott – fejezte ki elismerését dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, aki az egyéb eredményeket – a tavalyi 39 milliós iskolafelújítást, és a 471-es út felújítását a kerékpárúttal – is a közösen elért sikerek közé sorolta. Elmondta, hogy két újabb beruházás is megvalósításra és a megfelelő kivitelező kiválasztására vár: 60 millió forintból orvosi rendelője lehet a községnek, 130 milliót pedig a belterületi kerékpárutak megépítésére különítettek el.

A fejlődéshez Román István kormánymegbízott is gratulált, hangsúlyozva, hogy a Magyar Falvak Program 150 milliárdos állami forrásából a kistelepülések a jövőben is tovább fejlődhetnek.

MJNyírbátor.
SZON.HU


hirdetés