Kifizetődő erőfeszítések

Jó kezekbe kerültek a tanulást segítő közalapítványi forintok
Jó kezekbe kerültek a tanulást segítő közalapítványi forintok - © Fotó: Palicz István
Nyíregyháza – Több ezer diákot támogattak már a tanulmányi céljaik, álmaik megvalósításában.

Huszonkét hallgató kapott támogatást a felsőfokú tanulmányai folytatásához a Rászoruló Hallgatókért Közalapítványtól. A borítékba zárt forintokat pénteken Kovács Zoltán, a kuratórium elnöke és Jászai Menyhért alpolgármester nyújtották át a sikeresen pályázó, céltudatos fiataloknak a városháza Bencs-termében.

A legjobbkor jött a közalapítvány anyagi gondoskodása.” Csonka Dorina

Az átadó ünnepségen elhangzott: az 1996 óta fennálló alapítványnak az elmúlt évtizedek alatt több ezer rászoruló diákot sikerült már támogatnia a tanulmányi céljaik s egyben álmaik megvalósításában, ősszel újabb pályázatot ír ki a kuratórium.

12

Beteljesülésre várnak álmaik

– Könnyen lehet, hogy a tanulmányok, a hivatás vagy a magánélet idővel távoli városokba szólít majd el benneteket, azonban mindig jusson eszetekbe, hogy Nyíregyháza visszavár benneteket, lakosként, mint dolgozóként, fészekrakóként. A városvezetésnek szívügye a fiatalok boldogulásának, karrierépítésének, elhelyezkedésének segítése – mutatott rá az alpolgármester.

A támogatott hallgatók egyike, Csonka Dorina korábban a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanult spanyol tagozaton, jelenleg az ELTE angol–spanyol osztatlan tanár szakának harmadévese. – Nagyon jól, sőt a lehető legjobbkor jött a közalapítvány anyagi gondoskodása, a tanulás ugyanis sok kiadással jár, ráadásul sikerült nyernem az Erasmus pályázaton is, így jövőre irány Spanyolország! Miután lediplomáztam, nyelvtanárként szeretnék elhelyezkedni, idővel szívesen nyitnék szűkebb hazámban egy saját magán­nyelviskolát – mesélte Dorina.

Itthon szeretnék a vá­lasztott hivatásomnak élni.” Csáki Eszter Laura

A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán tanuló Csáki Eszter Laurát a segítő szakma vonzza, védőnőnek tanul. – Sokrétű és rendkívül hasznos ismeretekkel gazdagodtam már a tanulmányaim alatt, ezekre alapvetően minden embernek, anyaszerepre készülő nőnek szüksége lenne. A védőnő olyan jelekre, tünetekre figyelhet fel a gyermekeknél, amelyek kezelése akár életmentő is lehet!

– Itthon szeretnék a hivatásomnak élni, s ezt elsősorban nem a hiányos nyelvtudásom, hanem a hazaszeretet mondatja velem, hiszen Magyarországon is sok az ellátásra, gondoskodásra szoruló ember, az más kérdés, hogy a lelkiismeretes munkánkat mennyire becsülik meg idehaza…

Palicz István


Feltételeket szabtak

A nyíregyházi önkormányzat közalapítványának kuratóriumának egyszeri, vissza nem térítendő támogatására 25 hallgató nyújtotta be a pályázatát, ám csak 22 pályázó felelt meg a pályázatban kiírt feltételeknek. A tanulmányi eredmények alapján 30–60 ezer forint közötti összeggel gazdagodtak a fiatalok. Az alapítvány így összesen több mint egymillió forinttal támogatta a felsőoktatási intézményben tanuló hallgatókat.

A pályázati feltételek között szerepelt többek között a jó tanulmányi eredmény, a nyíregyházi lakóhely, s hogy a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az 57 ezer forintot.Nyírbátor.
SZON.HU


hirdetés