Milliárdok vonzásában: lottólázban az ország

A szlogen elcsépelt, ám igaz: aki nem játszik, az nem is nyer
A szlogen elcsépelt, ám igaz: aki nem játszik, az nem is nyer - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Minden idők harmadik legnagyobb nyereménye, vagyis 3,966 milliárd forint a tét most szombaton az ötöslottón. A toplistás összeg lassan közelít a legendás rekordhoz, egy szerencsés ugyanis 2003-ban 38 hét telitalálat-mentes időszakot követően több mint 5 milliárd forinttal gazdagodott. A 15. játékhéten megnyerhető összeg hamarosan akár a nyomdokaiba is léphet, hiszen a mostani várható főnyeremény már 3,966 milliárd forint. Sokan úgy sóhajtanak fel, hogy nekik elég lenne a tizedesvessző utáni összeg is. Hogy megtapasztaljuk, milyen magasra is szökött a lottóláz, pénteken felkerestünk két nyíregyházi lottózót.

A megyeszékhely belvárosában található lottózóban péntek délelőtt már kígyózott a sor, láthatóan sokakat buzdított játékra a magas nyeremény. A sor végén álló középkorú férfi gyorsan elutasította érdeklődésünket.

– Ááá, én csak Tippmixet tenni jöttem, nem lottózom. Próbálkozzon valaki másnál, látja, jó sokan vagyunk – zárta rövidre a beszélgetést a férfi.

A győri származású, de tíz éve a szabolcsi megyeszékhelyen élő Pap Szilvia éppen húsz esztendeje lottózik, most újra megkísértette a szerencséjét.

A lottó őskora óta

– Egyszer talált meg egy komolyabb nyeremény, negyvenezer forintot hozott a Jézuska, ugyanis közvetlenül karácsonykor ért a szerencse. Nem tartom magam babonás embernek, bár ennek némileg ellent mond, hogy állandó számokkal játszom, csak nagyon-nagyon ritkán változtatok. Az állandó számokat, mint azt szerintem sokan, én is a közeli hozzátartozóim születési dátumaihoz kötöm – fogalmazott lapunknak Pap Szilvia, akitől a bányászok körében is jól ismert „jó szerencsét” köszönési formával búcsúztunk el.

Ezek után átsétáltunk egy másik lottózóba, ahol a pult mögött dolgozó Barbi volt segítségünkre.

– Másfél éve dolgozom itt. Sokan szoktak nálam lottózni, természetesen vannak törzsvendégeim, főként az idősebb korosztályból. Ők szinte kivétel nélkül állandó számokkal játszanak. Amióta ilyen magas a megnyerhető nyeremény összege, azóta jóval többen vesznek lottószelvényt. A visszatérő vendégek is több szelvénnyel játszanak, ahogy van egy olyan réteg is, amelynél csak egyszeri fellángolás ez az egész, inkább csak a milliárdos nyeremény miatt lottóznak – osztotta meg értékes tapasztalatait a fiatal lány.

Havonta úgy 10-12 ezer forint megy el szerencsejátékra.” Lukács Ferenc

Lukács Ferencbe a lottózóból kilépve „botlottunk bele”. A nyírteleki férfi a lottó őskora óta játszik, mint mondta, az első szelvényéért 3 forint 30 fillért fizetett.

– Tartottam ugyan néhány kisebb szünetet, de rendszeres lottózónak vallom magam. Nemcsak az ötössel, hanem a hatossal és a skandináv lottóval is próbálkozom, ehhez jön még a kenó meg a puttó. Havonta úgy 10-12 ezer forint megy el szerencsejátékra, inkább viszi a pénzt, mint hozza. A feleségem szokta is mondani: költhetném inkább az unokákra a pénzt. Lehet, igaza van – mondta egy hamiskás félmosoly kíséretében Lukács Ferenc. A nyírteleki férfi hozzátette: hiába rendszeresen szerencsejátékos, nem hisz az ötöslottó húzásának tisztaságában.

– A mai világban bármilyen számítógépet meg lehet buherálni, miért ne tudnák a nyerőszámokat úgy generálni, hogy ne legyen öttalálatos szelvény? – vetette fel Lukács Ferenc.

Állandó számokkal

– Azóta lottózóm, mióta megszületett a nagyobbik lányom, azaz huszonkét éve. A számok állandóak, a gyerekek születési dátumaihoz illeszkednek. Bár sok pénzt nem hoztak eddig a konyhára, ettől függetlenül nem tervezem, hogy változtatok a számokon. Általában elektronikusan veszem meg a lottószelvényt, de néha-néha betérek egy-egy lottózóba, és úgy próbálok szerencsét – árulta el lapunknak Medve Róbert.

A nyíregyházi Zelk Zoltán Általános Angol–Német Kéttannyelvű Iskola intézményvezetőjétől megtudtuk azt is: alkalomadtán belekóstol a sportfogadásba is, ilyenkor zömmel kézilabda-mérkőzésekre fogad.

– TG –


Művészek, közszereplők, sportolók

A hazai lottójáték több mint 60 éves fennállása óta töretlen népszerűségnek örvend: a hetvenes évek legelején hetente 6-7 millió lottószelvénnyel is játszottak. Akkoriban népszerű művészek, közszereplők és sportolók is gyakran nyilatkoztak lottózási szokásaikról és nyereményálmaikról.

A Vidám Színpad elismert színészei – Szendrő József, Lorán Lenke, Hlatky László, Kibédi Ervin és Csala Zsuzsa – mellett olyan legendás, korabeli művészek is szívesen szerepeltek lottóreklámokban, mint Latabár Kálmán, Kabos László és Alfonzó. Egy, a Szerencsejáték Zrt. által nemrégiben végzett kutatásból kiderült, hogy honfitársaink háromnegyede kisebb-nagyobb mértékben babonásnak tartja magát. A nők jóval babonásabbak a férfiaknál: míg a férfiak 34 százaléka vallja azt, hogy egyáltalán nem hisz a babonákban, addig a nőknél ez az arány csak 18 százalék.Nyírbátor.
SZON.HU


hirdetés