Nagyon ráfért már a felújítás

Nyírbogát – Jelentős állami támogatással, több mint 40 millió forintból szépült meg a ravatalozó Nyírbogáton.


„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli a múltját, nézd meg a temetőjét”– idézte gróf Széchenyi István szavait köszöntő beszédében szombat délután dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, Nyírbogát polgármestere a nagyközség köztemetőjének felújított és kibővített ravatalozója előtt állva. Hozzátette: a helyi önkormányzat e gondolat szellemében munkálkodva igyekezett minden évben jobb és jobb feltételeket teremteni annak a szomorú pillanatnak, amikor végső búcsút vesznek szeretteiktől a gyászolók.

Méltó környezetben

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő két éve jelentette be, hogy a település 30 millió forint vissza nem térítendő kormányzati támogatásban részesült, s ezt a helyi ravatalozó felújítására fogják fordítani. A régi épületre nagyon ráfért már a modernizáció – derült ki az ünnepélyes átadón.

A ravatalozó bővítésének, felújításának és az urnafal megépítésének összköltsége mintegy 36 millió forint volt, a tervezés, műszaki ellenőrzés több mint 4 millióba került, berendezésekre, technikai eszközökre pedig 1 milliót költöttek, így az állami támogatáson felül több mint 10 millió forint saját forrásra volt szükség ahhoz, hogy egy olyan épület szülessen, amelyet a jövő nemzedék is elégedetten használhat.

– Ez egy olyan hely, ahol előbb-utóbb mindenki meg kell hogy álljon. Itt eltűnnek az ellentétek, mindenki igyekszik megadni a szerettének az utolsó végtisztességet. Immár itt, Nyírbogáton is méltó, a kor és a lakosság elvárásainak megfelelő temető és ravatalozó áll rendelkezésre a végső búcsúra. Hiszem, hogy a tisztességes életutat a tisztességes búcsú tudja megkoronázni – hangsúlyozta dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó, majd köszönetet mondott a beruházás támogatóinak, valamint a ravatalozót megszentelő és megáldó egyházi elöljáróknak: Szocska A. Ábelnek, a Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspökének, dr. Gaál Sándornak, a Nyírségi Református Egyházmegye esperesének.

Kritikus szemmel

Nyírbogát polgármestere megemlítette azt is, hogy a kivitelező cég munkáját árgus szemekkel figyelték a lakosok, néha az oktalan kritikából is kijutott a szakembereknek, akik mindig igyekeztek tekintettel lenni a helyszínen zajló szertartásokra, kegyeleti szempontokra.

PINyírbátor.
SZON.HU


hirdetés