örökösföldi „csodaház”

2020.09.13. 18:45

Felszentelték az örökösföldi református templomot

Új templommal és egyházközséggel gazdagodtak a nyíregyházi reformátusok.

Fotó: Szarka Lajos

Impozáns külső, kétszázötven főt befogadó templomtér, új parókia és tágas közösségi terek, hatalmas kert öleli körbe Nyíregyházán a Szentháromság téren megépült új református templomot. Az örökösföldi református közösség több évtizede szorosan összetartozik, immár saját templomuk lett, amelyet vasárnap délután szenteltek fel. A meghívott vendégek egy része a járványügyi szabályok betartása mellett az udvaron felállított kivetítőn kísérte végig az ünnepi templomszentelő istentisztetletet.

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke „csodaházhoz” hasonlította az új épületet, amelyben közel kerülhetnek az emberek Istenhez, ahová beengedhetik a szeretetet, és ellent mondhatnak minden gonoszságnak.

– Egy olyan templom ez, aminek minden porcikája üzen, a falak, a harang, az Úr asztala, a berendezések díszítő elemei. Isten ma is közeledni vágyik az emberhez, s mi más lenne az ember és Isten közötti „távolságcsökkentő eszköz”, mint a templom. „Immár tiétek az örökösföldi „csodaház”, a benne átélhető élet csodáival – adta át a hívő közösségnek a püspök. Majd bejelentette, hogy 2021 januárjától a Nyíregyház-Örökösföldi Egyházközség megalakulásáról is döntött a zsinat.

Az ünnepségen dr. Gaál Sándor esperes elmondta, a templom alapjait 2017-ben rakták le, a templom belső- és külső kialakítása Kulcsár Attila építész munkáját dícséri. Az állam, a hívők és az egyház támogatásával összesen 700 millió forintból épült fel, a közösség lelkipásztora Nagy József . A város polgármestere, dr. Kovács Ferenc arról beszélt, jó érzés látni, hogy ilyen összetartó református közössége van a városnak.

– Nyíregyháza minden területen nagy léptékben fejlődik, jó látni, hogy a történelmi egyházak is erősödnek a városban, a hitéleten túl társadalmi szerepvállalásukért is köszönet jár. Példaértékű az a munka, amit a templomukért tettek – mondta a polgármester. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a helyiek hitét, jó szándékát és tiszta akaratát hangsúlyozta, és azt mondta: a templom menedék, ahonnan kilépve az ember saját értékrendje szerint élhet, ami manapság nem könnyű, sokszor találja magát „szemben az árral”.

Az ünnepségre Varga Mihály pénzügyminiszter is ellátogatott, a záróbeszédet ő tartotta. A templomot egy közösség felé húzott buroknak nevezte, amelyet erős lélekel megtöltött kőből húznak fel a szerető és megtartó közösségek.

– Megnyugvással láthatjuk, hogy a Kárpát-medencében, Magyarországon és itt Nyíregyházán is épülnek ezek a megtartó kövek, és ezek a megtartó közösségek. Épülnek és erősödnek... Ez megmutatja azt is, hogy mi a keresztény kultúránkat változatlanul olyan erősforrásnak tarjuk, amely megtartja a nemzetet, alapja szabadságunknak, és amelyben történelmi megújulásunk is lehetséges – mondta a pénzügyminiszter. Majd azzal folytatta: a nyíregyháziak házat emeltek Istennek , templomot építettek, s bár Európa nyugati részén manapság másként gondolkodnak arról, hogy ez fontos-e, Magyarországon nagyon sokan gondolják úgy, hogy a templomépítésenek most is ideje van.

– A megvalósuláshoz a református egyház és a kormány örömmel tett hozzá pénzt, mint ahogyan több ezer egyházi programot támogatott eddig is, úgy örömmel támogatta ezt az egyházközösséget is. Magyarországon természetes szövetségesként tekintünk az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak abban a munkában, amely hazánk szellemi és lelki megújulásának szolgálatában áll, ezért segítjük az egyházakat abban, hogy közfeladataikat, közösségépítő szolgálataikat minél jobb körülmények között láthassák el. Tavasszal láthattuk, milyen törékeny az emberi élet, és milyen sebezhető az általunk létrehozott gazdasági növekedés. Ebben az időszakban nagyon sokaknak lelki segítséget és támogatást jelentettek a magyarországi egyházak. Az emberekkel együtt a veszélyhelyzetet jól tudtuk kezelni, tudom, hogy ez a figyelem, egymásra odafigyelés kitart és segít most is.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában