Nyírbátori FC – Összenéztek, elvállalta, kihagyta

Akt.:
Illés Gyula ebben a bajnokságban még nem fog több tizenegyeshez odaállni
Illés Gyula ebben a bajnokságban még nem fog több tizenegyeshez odaállni - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyírbátor – Illés Gyulát megviselte az újabb kihagyott, de most először a nyírbátoriak győzelmébe kerülő tizenegyes.

A három tavaszi mérkőzésen öt tizenegyest végezhettek el a Nyírbátori FC játékosai, de ezekből csak kettőt értékesítettek. Az Újpest II (3–0), a Salgótarján (1–0) és a BKV Előre (1–1) ellen is kimaradt egy-egy büntető, de pontokba csak az utóbbi rontás került.

A tavaszi nyitányon Roszel Róbert 3–0-s vezetésnél hibázott, a Tarján elleni mérkőzésen az Újpesten büntetőből betaláló Illés Gyula gólnélküli állásnál hagyta ki a megítélt büntetőt (de végül Lakatos László egy másikat értékesített), legutóbb, a BKV ellen 1–0-s vezetésnél megint Illés Gyula állt oda – és lövését védte a kapus.
– Azt szokták mondani, hogy a tizenegyest csak kihagyni lehet, és úgy tűnik, most én kettőt kihagytam – mosolygott kínjában az NB III-as bátori csapat középpályása, Illés Gyula. – A bajnokságban öt tizenegyest végeztem el eddig, ez volt a harmadik rontásom, hiszen ősszel az ESMTK ellen hagytam még ki egyet, de a korábbi két hiba nem került a győzelmünkbe. A mostani eset nagyon megviselt, hiszen volt némi közöm ahhoz, hogy nem tudtuk folytatni a győzelmi sorozatunkat. Vezettünk egy nullra, és a tizenegyes megítélésekor emberelőnybe is kerültünk. Akkor is megfogott volna az eset, ha végül nyerünk, de az ellenfél egyenlítése után különösen. Hozzáteszem a társaktól egy rossz szót sem kaptam, biztattak, vigasztaltak, és Ambrusz Árpád játékos-edző sem hibáztatott a történtekért.

A háttér ismerete nélkül az lett volna a logikus, ha az előző meccs 85. percben higgadt ítéletvégrehajtónak bizonyuló Lakatos László áll oda most is a labda mögé.
– Mint az utóbbi meccseken mindig, most is mi ketten voltunk kijelölve a büntető elvégzésére – mesélt tovább Illés Gyula. – Amikor megítélték a javunkra, akkor összenéztünk Csokival (Lakatos László beceneve, a szerző), és bólintottam, hogy rúgom. Úgy neveltek, meg azt is vallom, ha ledobott a ló, akkor vissza kell ülni rá, meg aztán úgy éreztem, jól is megy a játék, megvolt az önbizalmam a büntető elvégzéséhez. A Tarján ellen az volt a baj, hogy az eredeti elképzelésemet menetközben megváltoztattam, most úgy döntöttem, középre célzok, oda is lőttem, csak nem emeltem meg eléggé a labdát, így a kapus lábában elakadt. Ősszel ugyanezen a pályán, az MTK II ellen, ugyanarra a kapura belőttem, most sajnos kimaradt. Egy biztos, ebben a bajnokságban már biztosan nem lövök több tizenegyest. Tudom, más is járt már így, hogy egymást követő két meccsen rontott, sőt, volt, aki egy mérkőzésen belül hagyott ki több büntetőt is, de ez most nem vigasz a számomra.
Vigasz lehet viszont az NYFC bajnokságbeli remeklése. A nyírbátoriak kilenc forduló óta veretlenek, a vasárnapi lehetett volna a zsinórban megnyert negyedik mérkőzésük.

– Mi is úgy gondoljuk, nem akármilyen formát futunk, de így méginkább dühítő, hogy nem tudtunk nyerni a BKV otthonában – így Illés Gyula. – A játékunkkal vasárnap sem volt baj, van mire építenünk, és bár a következő három meccsen élcsapatok ellen játszunk, úgy érzem, inkább az ellenfeleknek van tartanivalójuk a mérkőzésektől, nem pedig nekünk.
hirdetés