Nyírbátori tűzeset: nagyobb volt a füstje, mint a lángja?

Akt.:
Nyírbátori tűzeset: nagyobb volt a füstje, mint a lángja?
© Fotó: katasztrófavédelem
Nyírbátor – Komoly riadalmat keltett a nyírbátori gyár hulladéktárolójában keletkezett tűz.

„Mindenkit megkérünk, hogy sürgősen hagyja el az otthonát!” – hasított a levegőbe az ukáz egy ragyogó napsütéses csütörtökön. Ebédidőben a feketelevest ezután kanalazták: riadt emberek ezrei bolyongtak a nyírbátori ipari park körül, ahonnan messziről is jól látható sűrű füst gomolygott. Nincs ebben semmi filmszerű túlzás, az élet a legnagyobb rendező. Mellbevágó volt a látvány: a Derzsi utcán lévő Farmol Hungary Kft. telephelyén eddig tisztázatlan okból kapott lángra ezernyi műanyag flakon. Nincs ezen mit kozmetikázni – a parfümgyár környékét ellepték a nyíregyházi, a nyírbátori, a debreceni, a mátészalkai és a kisvárdai hivatásos tűzoltók, valamint a nyíradonyi és a baktalórántházi katasztrófavédelmi őrs hivatásos lánglovagjai. Két vízágyú és több vízsugár segítségével oltották el a tüzet, melynek nyomai még pénteken is látszottak, sőt, sokáig megmaradnak a tanulságos emlékfoszlányok is.

– Rettenetesen nagy volt a füst. A közeli gáztartályok miatt óriási volt a veszély, talán fel sem fogjuk, hogy mekkora baj lehetett volna, ha berobban – tájékoztattak az Erzsike italboltban. Forró pillanatokról sztoriztak, miközben fogyott a jéghideg világos nedű. Átellenben a Black Jack presszóban dübörgött a zene, Szabrina&Andris slágere, a Nem maradt semmi másom töltötte be a teret. Azt állították, nem sok híja volt, hogy ne maradjon semmi másuk, akkora volt a vészhelyzet. Posváncz Mónika pultosként említette, hogy épp otthon várta a megrendelt ebédet, amikor látta a lépteiket szaporázó munkásokat, telefonon pedig a barátnője is ráerősített arra: valami ég.

– A keresztfiam is hívott, hogy gyorsan menjek el, mert ki tudja, mekkora lehet a baj. Még este is lehetett érezni a füstöt, be kellett zárni az ablakokat.

Mint kiderült, a lángok a mintegy kétszáz négyzetméteres hulladéktároló csaptak fel, aztán átterjedtek a közeli ponyvás teherautóra és egy kisebb melléképületre.
leegett

Téves az az információ, hogy a tűzeset a szomszédos Serioplastnál történt, onnan sokan csapatépítő tréning miatt voltak távol. A másik oldalt lévő Coloplastnál legalább 1200-an dolgoztak akkortájt, nekik a közeli erdőbe kellett menniük a tűz a füst és a robbanásveszély elől. Ottjártunkkor kiderült, hogy a Farmol Hungary Kft. gyárában a termelési rész nem sérült, viszont a dolgozókkal közölték, hogy a héten nem kell jönniük dolgozni a tűzeset utómunkálatai miatt.

– A katasztrófavédelem szakemberei a rendőrséggel és a mentőszolgálattal együttműködve hajtották végre az ilyenkor szokásos protokollt. Gyorsan kellett cselekedni, és bár volt lakossági ellenkezés, a többség azonnal megértette, hogy mi a teendő. Szerencsére a három könnyű sérült és az égés okozta kár mellett mindenki épségben térhetett haza. Nyilván nagy volt az aggodalom, és a nyomozás kideríti, hogy pontosan mitől keletkezett a tűz – reagált megkeresésünkre Máté Antal, Nyírbátor polgármestere.

Tanulságos minden érintett és távoli szemlélő számára mindaz, ami csütörtökön Nyírbátorban történt. Le kell vonni a konzekvenciát ahhoz, hogy ilyen még egyszer ne forduljon elő, hiszen az emberélet drága, és most viszonylag olcsón megúszták.

Ladányi Tóth Lajos


Nyírbátor - Kigyulladt egy körülbelül kétszázötven négyzetméteres hulladéktároló Nyírbátorban, a Derzsi utcában, az egyik üzem telephelyén. Nincs veszélyben a lakosság Az eseményeket követően lapunkat arról tájékoztatta Nyírbátor polgármestere, Máté Antal, hogy az óvintézkedés nyomán kitelepített ...
hirdetés