Nyíregyháza Krakkóban is népszerű

A táncosok nem csak színpadra léptek, hanem oktattak is
A táncosok nem csak színpadra léptek, hanem oktattak is - © Fotó: tudósítónktól
Nyíregyháza – A lengyel gyerekek kipróbálhatták az autentikus magyar játékokat is.


A Krakkói Magyar Napokon mutatkozott be Nyíregyháza és Debrecen is. A közös, látványos felvonulás után az ünnepélyes megnyitón dr. Körmendy Adrienne főkonzul, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és dr. Széles Diána, Debrecen alpolgármestere köszöntötte a téren összegyűlt tömeget.

A Krakkó főterén felállított színpadon folyamatos műsorokkal szórakoztatta a több ezres közönséget a Nyíregyházi Lengyel-Magyar „Dalárda”, a Szikes Zenekar, a Nyírség Táncegyüttes, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, közben pedig a felállított standoknál az érdeklődők megkóstolhatták és megvásárolhatták a Nyírség és a Hajdúság gasztronómiai termékeit, és megismerhették Nyíregyháza és Debrecen turisztikai kínálatát. Az esti órákban a Folk Fusion Band adott fergeteges koncertet.

A második nap a Villa Decjusz parkja adott otthont a Piknik Krakowskie elnevezésű programnak, melynek keretében több száz kisgyermekes család látogatott ki a rendezvényre, ahol többek között kipróbálhatták az autentikus magyar játékokat. A Szabolcs Néptáncegyüttes bemutatót tartott és néptáncot oktatott, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. sátrában legózhattak a gyerekek.

Dr. Kovács Ferenc a rendezvény ideje alatt tárgyalásokat folytatott Krakkó főpolgármesterével és turisztikai, kulturális intézmények vezetőivel azért, hogy még szorosabb legyenek a két város közötti kapcsolatok.

– A nyíregyházi TDM folyamatosan azon dolgozik, hogy hasonló rendezvényeken népszerűsítse a város turisztikai attrakcióit. Erre az alkalomra is számos kiadvánnyal, csomagajánlattal, kvízzel készültünk, hogy még több lengyel turistát vonzzunk városunkba. Munkánk eredményeképpen a június végéig meglévő statisztikai mutatók alapján az előző év azonos időszakához képest közel 13 százalékkal növekedett a lengyel vendégéjszakák száma. Kitelepüléseinkkel további növekedést kívánunk elérni – nyilatkozta Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

KM
hirdetés