Nyíregyháza Spartacus – Trófeát szeretne nyerni az új edző

Zoran Szpisljak (jobbra) a Szparira koncentrál, nem tör Marco Rossi babérjaira
Zoran Szpisljak (jobbra) a Szparira koncentrál, nem tör Marco Rossi babérjaira
Nyíregyháza – Zoran Szpisljak szerint ez a keret többre hivatott, a szakmai stáb tagjai maradnak.


Új seprű jól seper. Remélhetőleg így lesz ez a Szparinál is, hiszen a januári felkészülést már új vezetőedző irányításával kezdi meg az ősszel csalódást keltően szereplő focicsapat. Tavasszal Lucsánszky Tamás távozása után előbb megbízott, majd kinevezett vezetőedzőként Bozsik József kapott lehetőséget. Nem tudott élni vele, ezért októberben újabb váltás jött, Lengyel Roland pályaedzőből lépett előre. Az utolsó meccsel lejárt a megbízatása, az új mester pedig Zoran Szpisljak.

Megfelelő motiváció

Az ötvenhárom esztendős, szerb és angol állampolgársággal is bíró szakember játékos pályafutását Walesben zárta, edzői pályafutását ugyanott, ificsapatnál kezdte. Tíz esztendeje részese a honi focinak. Lehetőséget kapott Újpesten, Debrecenben, Létavértesen, a Békéscsabával három éve az élvonalba is jutott, majd Zalaegerszegen edzősködött. Az őszi szezont Vácon kezdte, ahonnan december derekán közös megegyezéssel távozott. Így került Nyíregyházára.

– Egy futballistának, egy edzőnek egy karrierje van, amit igyekszik minél tartalmasabbá, sikeresebbé tenni – kezdte bemutatkozását érdeklődésünkre Zoran Szpisljak. – A Szparinak van hagyománya és a feltételek adottak lehetnek ismét az élvonalbeli szereplésre. Ez számomra már megfelelő motivációt jelent. Miként a klub honlapján is nyilatkoztam, tíz éve dolgozok Magyarországon, és ezalatt tizennégy trófeát szereztem. Célom, hogy a tizenötödiket a Szparival közösen gyűjtsük be. Egyezett az elképzelésünk a klub vezetőjével, gyorsan közös nevezőre jutottunk, szeretnénk egy erős csapatot építeni.

– Korábbi csapatomnál még a szezon kezdetére feltérképeztük az ellenfeleket, ki milyen állapotban van, a játékoskeret alapján milyen erős lehet, hány élvonalbeli meccs van a focistáik lábában – folytatta Zoran Szpisljak. – A Szpari ebben a rangsorban az ötödik helyen állt. Ennek a listának az élvonalában szerepelt még a Kaposvár, a Győr. Arra számítottunk, hogy a Szpari jobban is fog szerepelni, de ez nem így történt.

A magyar fociban megszokott, hogy az edzőváltást rendszerint a szakmai stábban, illetve a játékoskeretben is változások követik. Vajon így lesz ez a Szparinál is?

– A játékosokkal kapcsolatosan azt mondhatom, hogy először is szeretném személyesen megismerni őket, hogy reális képet alkothassak róluk – kezdte a felvetésre Zoran Szpisljak. – Az biztos, hogy rutin van, ehhez kell megfelelően kiválasztani a fiatalokat, azokat a játékosokat, akik kihagyás után most jönnek felfelé. Fel kell mérni, hogy melyik az a poszt, amelyen erősíteni kell. Akkor kell majd megnézni, mi a helyzet a piacon, ki az, akit meg lehet szerezni vagy kölcsönbe, vagy véglegesen.

Törökországi edzőtábor

– Az a véleményem, hogy ebben a csapatban sokkal több van, és minél kevesebb változtatás lenne szerencsés. Igyekezni kell mindenkit felhozni a maximumra és akkor dönteni. Ehhez idő kell, a tréningek, az edzőtábor és a felkészülési mérkőzések adhatnak majd megfelelő választ.

– Ami a szakmai stábot illeti, mindenki marad, csak egy ember jött velem, mégpedig Purguly Ádám, ő szakmai igazgatóként fog munkálkodni. Öt esztendeje dolgozunk együtt, ismerjük egymást, meg van az a bizalom, ami elengedhetetlen a közös munkához – így a Szpari új mestere.

A vezetőedzőnek – aki szakmai tanulmányúton járt a Manchester Unitednél és a Barcelonánál is – és a szakmai igazgatónak az utánpótlás felügyelete is a feladata lesz, így még szorosabb lehet a kapcsolat az akadémiával. A klub már korábban lekötött egy törökországi edzőtábort és öt felkészülési mérkőzést. Az ellenfelek között szerb, azeri, ukrán és német csapat van, köztük elsőosztályúak is. Az új mester január 3-án talál­kozik a játékosokkal, aztán belevágnak a közös és remélhetőleg eredményes munkába.

Zoran Szpisljak

Születési hely: Bácsfeketehegy, Jugoszlávia
Állampolgárság: szerb, angol
Posztja játékosként: Védekező középpályás

Edzői pályafutása

1998–2002 Wales Cardiff City FC, ifji. edző
2002–2003 Anglia Southampton FC, ifjúsági edző
2004–2007 Anglia Barnet FC, ifjúsági edző
2007–2010 DVSC, pályaedző
2011–2012 Újpest FC vezetőedző
2013–2014 Létavértes vezetőedző
2014–2017 Békéscsaba vezetőedző
2017 Zalaegerszeg vezetőedző
2018 Vác FC vezetőedző
2018 Nyíregyháza vezetőedző

ML


Nyíregyháza - Révész Bálint keményebb számonkérést ígér és büszke a saját nevelésű fiatalokra. Mozgalmas esztendőt zárt a Nyíregyháza Spartacus. Sajnos az őszi szezon elsősorban nem a sikerekről, a parádés játékokról és a pontok szorgalmas gyűjtögetéséről szólt. A csapat a bajnoki sorozat idei ré...
hirdetés