3 dolog, amit nem tudtál az E-számokról

3 dolog, amit nem tudtál az E-számokról
© Illusztráció: Shutterstock
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Mivel gyakran halljuk, hogy minél több E-szám van egy termékben, annál egészségtelenebb, sokszor gyanakodva nézzük a csomagoláson felsorolt, komplikált neveket.

A Coca-Cola friss kutatásából kiderült: rengeteg az élelmiszerek összetevőivel kapcsolatos félreértés, amelyekről az okoscimke.hu rántotta le a leplet.

Csak azért, mert mesterséges adalékanyagot is tartalmaz a termék, nem lesz kockázatos a fogyasztása! Ha például a közismert C-vitamin helyett E300-at látunk a csomagoláson, nem kell visszatennünk a polcra: a kettő ugyanaz. Bár az élelmiszercímkéken felsorolt, sokszor bonyolultan és ijesztően hangzó elnevezések és E-számok a mesterségesség hatását kelthetik, ezek egy része természetes módon az emberi szervezetben is jelen van. A tejsav (E270) az izmokban található, a sósav (E507) a gyomorban fordul elő, a glicerin (E422) a zsírszövetekben, a propionsav (E280) pedig az izzadságban is fellelhető. Bár az igaz, hogy az élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatosan van tudományosan megállapított megengedhető napi beviteli érték, ezt nem könnyű meghaladni, sőt! Jól megfigyelhető ez a leggyakrabban használt ízesítők, az édesítőszerek esetében: például összesen 6 liter, aszpartámmal édesített üdítőitalt kellene naponta meginni ahhoz, hogy túllépjük ezt az értéket.

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés