A legjobbak között Puskás Peti gyermekkórusa és a Parno Graszt

A legjobbak között Puskás Peti gyermekkórusa és a Parno Graszt
Nyíregyháza – A legizgalmasabb, leginspirálóbb projekteket jelölik a díjra.

Puskás Petit erős szálak kötik a megyéhez, hiszen édesapja, Puskás Tivadar 2000 óta a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze. Peti énekesként és színészként, valamint tehetségkutatós mentorként egyaránt ismert, arról azonban kevesen tudnak, hogy ő a vezetője a Füri ZeneTérnek. Ez egy ingyenes kórusfoglalkozás általános iskolás gyerekek számára, ahol a kortárs könnyűzene aktív zenészei vállalnak szerepet a zeneoktatásban. A lexikális tudás helyett az élményt helyezi a középpontba, előmozdítva a klasszikus énektanítás szellemiségét is.

Változtatni szeretnének

A The Biebers frontembere felkérte Eőry Krisztinát, a Budapest Show Kórus karvezetőjét az együttműködésre, majd csatlakozott hozzájuk Wagner Emil, a WellHello billentyűse is. Együtt dolgoznak egy olyan közösség létrehozásán, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a zenével, a hangszerekkel, akár találkozhatnak és együtt muzsikálhatnak azokkal az előadókkal, akiknek a számait éneklik.

A Füri ZeneTér tehát hasznos és előremutató munkát végez, nem véletlen hát, hogy felfigyelt rájuk Takács Ákos, a Highlights of Hungary egyik kurátora. A tartalomfejlesztő platform 2013 óta szakmai alapokon, ám kategóriák nélkül gyűjti össze a hazai sikereket. A mindenkori kurátori csapat tíz felkért szakemberből áll, akik a kreatív ipar különböző területeit képviselik, ám mind az értéket kutatják, ennek alapján jelölik az aktuális év számukra legizgalmasabb, leginspirálóbb projektjeit. Az ötödik évfordulóját ünneplő gyűjtés díjátadóját február elején a Katona József Színházban tartották, ahol díjat vehetett át Puskás Peti és a Füri ZeneTér csapata is.

– Csodás érzés volt a gyerekekkel átvenni az elismerést, köszönjük mindenkinek a szavazatokat és a segítséget! Nagyon remélem, hogy másokat is inspirál a kezdeményezésünk, legyen szó egy énektanárról, aki úgy dönt, hogy a Béreslegény mellett jól elfér a Margaret Island is az ének­órán. Szerintem változtatni kell az énekoktatáson. Mi így tesszük. Ha valamin te is szeretnél, csak tedd meg – írta Puskás Peti a Facebook­on.

Dobogós lett a Fehér Ló

A Highlights of Hungary kurátora, Hitka Viktória jelöltje az idén a Parno Graszt zenekar volt. Így írt a paszabi haramiákról: „Az idén többször is volt szerencsém táncolni velük. Teljesen mindegy, hogy a Pontoonon játszanak, a Kuplungban vagy éppen az A38-on, az a mérhetetlen szabadság és boldogság, amit adnak a közönségnek, leírhatatlan. A híd, amit két perc alatt állítanak fel az emberek között, azt hiszem, mindenkit sokáig kísér a hétköznapokban is…”

Az ötvenöt jelölt közül végül a második legtöbb szavazatot kapta Oláh József és népes csapata, így ők is ott állhattak a Katona József Színház színpadán a díjazottak között. A Parno Graszt csaknem harminc éve működő, nemzetközileg is ismert és elismert, a tradicionális hagyományokra nagy hangsúlyt fektető cigány zenekar. Mind zenéjükkel, mind pedig koncertjeikkel az autentikus, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei roma népzene népszerűsítését, ápolását és továbbörökítését kívánják megvalósítani, hazai és külföldi porondokon egyaránt – olvasható a Highlights of Hungary honlapján.

A korábbi tapasztalatok szerint a tradicionális cigányzene, amelyet a paszabi Parno Graszt képvisel, nemzetközileg éri el – a felnőttek mellett – az Y és Z generáció fiatal nemzedékét. A Parno Graszt hazai és külföldi szereplései kiemelkedő népszerűségnek örvendenek. A zenekar a roma kultúra népszerűsítésében, s ezáltal hazánk sokszínű zenei kultúrájának európai terjesztésében is jelentős szerepet vállal.

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés