A rég kipusztult dodó legközelebbi rokona is látható a Nyíregyházi Állatparkban

A rég kipusztult dodó legközelebbi rokona is látható a Nyíregyházi Állatparkban
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Sörényes galambok a SóstóZoo legújabb lakói.


Az impozáns megjelenésű madárfaj a nyakát fedő jellegzetes, hosszú tollakból álló “sörényről” kapta a nevét. Dél- és Délkelet-Ázsiában elsősorban a kisebb szigeteken fordul elő, mert ezeken általában kevesebb a ragadozó, amely az erdőségek talaján keresgélő és nem túl jól repülő sörényes galambokra veszélyt jelentene. Tápláléka elsősorban magvakból és gyümölcsökből áll. Fészkét fák vagy bokrok ágaira építi, ahol tojásai nagyobb biztonságban vannak a ragadozóktól.

Állományai napjainkban csökkennek élőhelyük eltűnése és az elvadult háziállatok miatt, amelyeknek könnyű zsákmányt jelent a gyenge repülési képességekkel rendelkező, nagy testű galambfaj. A sörényes galamb egyik különlegessége, hogy – bár külsőre kevésbé látszik – rendszertanilag a kihalt dodó a legközelebbi rokona.


London - Az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált dodómadár egyik utolsó példányát fejbe lőhették koponyájának legfrissebb vizsgálata alapján - írta a BBC hírportálja. A történészek szerint a röpképtelen madarat egy 17. századi londoni házban tartották, ám koponyájában a frissen végz...

Apa és kölyke
Nyíregyháza - Egy állatkert életében nemcsak a születéssel, hanem az elmúlással is találkozhatunk. A Nyíregyházi Állatparkban is előfordulnak pillanatok, mikor el kell búcsúzni egy-egy állattól, ám a dolgozók olykor olyan különleges eseményeknek is részesei lehetnek, amelyek minden várakozást fel...

Nyíregyháza - Az állatpark ócenáriumának félmillió liter tengervizet tartalmazó medencéje több cápafajnak is otthont ad – 360 fokos kameránk a víz alatt rögzítette a ragadozók etetését! – Minden hétfőn és pénteken 9.30-tól látványos cápaetetéssel várjuk a látogatókat – mondta el Révészné Petró Zs...Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés