Dallamok Isten tenyeréből

Dezső Dóra és Szűcs Miklós
Dezső Dóra és Szűcs Miklós - © Fotó: Kákos Dávid
Csenger – A versek és a népdalok tömören ki tudják fejezni érzéseinket, gondolatainkat.


A csengeri O’sváth Gyűjteményben is megemlékeztek a magyar költészet napjáról április 11-én délután. Két meghívott vendéget láthattak és hallhattak az érdeklődők: Dezső Dóra versmondó és Szűcs Miklós népzenész az Isten tenyerén című önálló estjükkel nyűgözték le a hallgatóságot.

– A műsor bevezetéseként a versmondó kiemelte, hogy a költészet napja valamennyiünk számára ünnep, hisz a versek és a népdalok tömören ki tudják fejezni érzéseinket, gondolatainkat. Az elhangzott versek és dalok a hitről, a küzdelmekről és az élet szépségeiről szóltak. Wass Albert, Hamvas Béla, Ady Endre, József Attila, Márai Sándor, Reményik Sándor, Weöres Sándor, Sík Sándor, Lackfi János és Garai Gábor műveiből csendültek fel idézetek – tájékoztatta lapunka Nagy Karolina, az O’sváth Gyűjtemény vezetője.

Béke a szívben, mosoly az arcon

– Wass Albert gondolatai arra hívták fel a figyelmünket, hogy Isten mindenütt jelen van, minden hóvirágban, minden vízcseppben, hiszen egy láthatatlan nagy művész keze dolgozik körülöttünk. „Minden vízcsepp egy világ. Minden világ egy vízcsepp. Önmagáért való zárt egész.” Ha igaz, tiszta szándékkal állunk meg előtte, Isten ránk mosolyog. A költő jókedvet kér Istentől, felismeri, hogy meg kell tanulnunk örülni az életnek, hiszen gazdag az, aki örvendeni tud, aki meglátja a világ szépségét. Hamvas Béla szerint „olyannak látod a világot, amilyen Te vagy!”, és aki Isten tenyerén ül, az meglátja a békét az emberek szívében, a sok-sok mosolyt és a reményt. Reméljük, hogy a kulturális műsorral sikerült egy kis békét hoznunk az emberek szívébe és őszinte mosolyt csalni az arcukra – tette hozzá a gyűjtemény vezetője.

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés