Gesztenye és krumplilángos

By Samu Somló
Gesztenye és krumplilángos
© Illusztráció
Itt a legfrissebb átverési hír: rizslisztet és burgonyát találtak gesztenyemasszában az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek, akik a boltokba került tételeket azonnal visszavonatták a megbírságolt két gyártóval – Galambos Béla jegyzete.

Ügyes, mondaná huncutul erre is – már, ha van egyáltalán viccelődni való kedve ebben a mosolytalan, eldurvult világban – Kohn bácsi, aki még az átkosban született vicc szerint Amerikából hazalátogatva, jól megszívta a bedobált érméket ellenszolgáltatás nélkül benyelő, első hazai automatákkal. Nem nagy ügy, vélekedne tán szegény megboldogult nagyanyám is, aki szinte művészetté fejlesztette, miként tud csekély konyhapénzből is „uras” vacsorákat kanyarítani.

Gyakorta olcsóbbakkal szaporította a drágább alapanyagokat: így tarkababbal a karácsonyi gesztenyepürét. Mára nagyot fordult a világ, amelyben egyre több szó esik a minőségi élelmiszerekről, a kiváló alapanyagokból készült ételek fontosságáról. Miközben szinte a csapból is az folyik, hogy „az vagy, amit megeszel”, a furfangos élelmiszergyártók, s kereskedők egyre-másra követik el merényleteiket a gyanútlan fogyasztók ellen a profit maximalizálás mindent felülíró bűvöletében.

Még szerencse, hogy az élelmiszerek biztonságán őrködők „nadon fidelnek”, s lecsapnak a felszínre bukkant csalókra. Hogy aztán mennyien rejtőzködhetnek még a szürkés-fekete homályban, nem tudom. Ám, hogy az ágazatban bőven van költségvetési bevétel tartalék, abban biztos vagyok.

– Galambos Béla –

Címkék:


Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés