Gőzerővel építik a nyíregyházi uszodát

Időarányosan jól haladnak a munkálatok az uszodánál
Időarányosan jól haladnak a munkálatok az uszodánál - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Őszre készülhet el az új sportlétesítmény a Continental Aréna tőszomszédságában.


A tél sem hátráltatja a nemzetközi vízilabdameccsek lebonyolítására is alkalmas uszoda építését a Continental Aréna tőszomszédságában. Javában tartanak a munkálatok a Hunyadi utca, Szegfű és Bujtos utca közötti szakaszon. Emiatt két héten át sávszűkületre számíthatnak a közlekedők.

Építik a pilléreket

– Az uszoda építése a terveknek megfelelően halad – nyugtázta érdeklődésünkre Makai Dávid Lajos, a kivitelező KEVIÉP Kft. projektvezetője. A cég otthonosan mozog ebben a közegben, hiszen ők építették többek között a Debreceni Sportuszodát és a makói Hagymatikumot is.

– Elkészültek a tervezett uszodát érintő közművek kiváltásai (csapadék, szenny­víz) és az ivóvízbekötés is. A magas talajvízszint miatt folyamatos talajvízszint-süllyesztést kell alkalmaznunk (vákuumkutas technológia). A nagytömegű földmunkák után a medencék és a pince alatt a magas talajvízszint miatt több mint 230 darab, 3 méter mélyre lehorgonyzó cölöp­alap készült el – ez hivatott védeni a medencéket és a pincét a felúszás ellen. Elkészültek a tervezett létesítmény pontalapjai, talp­gerendái, 85 százalékos a szerelőbetonok készültségi szintje. A kiszolgáló blokknál megindultak a pillérépítések.

Jelenleg a nagymedence északi részének vasszerelési munkálatai tartanak, kiegészítve az alaplemezbe kerülő vízgépészeti alapcsövezéssel. A kiszolgáló blokknál és a medencetér körül a pillérek építését végzik.

A vízilabda fellegvára

– Az épület monolit vasbeton szerkezetű, így a helyszíni betonozások során nem szerencsés az erős fagy. Az elmúlt időszakban elenyésző volt azon napok száma, amikor a fagy miatt nem tudtunk munkát végezni.
A beruházás összértéke mintegy 2 és fél milliárd forint, melynek 750 millió forint az önereje, a kormány támogatja a fejlesztést. A fedett sportlétesítmény nettó alapterülete több mint 4300 négyzetméter.

– A tízpályás nagymedence 220 centiméter mély és 50 méter hosszú lesz, emellett tanmedence, hat öltöző és háromszáz fős lelátó is helyet kap az épületben. A bujtosi uszoda lesz a vízilabdázás új központja, hiszen akár nemzetközi pólómeccset is rendezhetnek a medencében.

LTL


Nyíregyháza - Pénteken ünnepélyes keretek között elhelyezték a Nyíregyházi Bujtosi Uszoda alapkövét. Fejest ugrottak a beruházásba, és ha minden a tervek szerint halad, akkor jövő szeptemberben már átadhatják a Nyíregyházi Bujtosi Uszodát, a megyeszékhely legújabb sportlétesítményét. Noha péntek ...Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés