Hullámzó szezon után hozta a tavalyi látogatószámot a Nyíregyházi Állatpark

By cziffraandi
Hullámzó szezon után hozta a tavalyi látogatószámot a Nyíregyházi Állatpark
Hullámzó szezon után hozta a tavalyi látogatószámot a Nyíregyházi Állatpark - © Fotó: KM-archiv
Nyíregyháza, 2013. december 27., péntek (MTI) – Nagy állatszaporulat, hullámzó szezon jellemezte az idei évet Nyíregyházi Állatparkban, de a sóstógyógyfürdői látványosság az időjárási viszontagságok ellenére tavalyhoz hasonlóan 2013-ban is elérte a 400 ezres látogatószámot. Gajdos László szerint a 2014 ismét fejlesztések éve lesz a park életében, létrejön többek között a Dél-Amerika állat- és növényvilágát bemutató Viktória-ház.

A szakember az MTI-nek adott évértékelő interjújában kalandos évnek nevezte az ideit, megemlítve, hogy a márciusi hideg időjárás alaposan keresztülhúzta a park előzetes várakozásait. Az eddigi tapasztalatok szerint húsvéthétfőn mintegy húszezren látogatnak ki a parkba, idén azonban a havazás miatt gyakorlatilag mindenki otthon maradt, a nehezen induló tavaszért és a későbbi rosszabb őszi hetekért viszont a nyár bőségesen kárpótolta a leglátogatottabb vidéki állatgyűjteményt – ismertette.

“Idén 400 ezer látogatót fogadtunk, ami megfelel a tavalyi létszámnak. Fontos, hogy a park továbbra sem vesz igénybe működési támogatást, kizárólag piaci alapon tartja el magát, a fejlesztéseket viszont a város is támogatja” – mondta Gajdos László. Meglátása szerint a park szakmai téren rengeteget haladt előre az elmúlt egy évben, ennek egyik jele, hogy a több munkatárs is komoly tisztséget tölt be európai szakmai szervezetekben, például Európai Állatkertek Szövetségének vezető testületében.

A parkban dolgozó 87 alkalmazottnak 2013-ban is akadt tennivalója, az állatok ellátása mellett a kiemelkedő szaporulatra egyaránt gondjuk volt. Gajdos László közlése szerint több mint kétszáz kisállat született, és olyan ritka, a kihalás szélén álló állatfajok hoztak világra utódokat, mint a perzsa párduc, a szibériai tigris, a bali seregély vagy a sarkantyús teknős. A park komodói varánuszai tojást raktak, amelyek ugyan még terméketlenek voltak, de a gondozók bíznak az életképes utódok megszületésében – tette hozzá. Különösen büszkék a márciusban született borneói orángután kölyökre, akinek érkezését nagyon várták, hiszen ő az első Magyarországon született bébi ebből a fajból.

A 2014-es évet az épülő Viktória-ház határozza meg, a 640 millió forintos fejlesztés a 2010-ben megnyitott Zöld Piramis “kistestvére” lesz. A világ földrészeinek ritka és különleges, kipusztulás szélén lévő állatfajait bemutató állatházba folyamatosan érkeznek a lakók: Argentínából Nyíregyházára költöztettek több, három méternél is hosszabb aligátort, különleges ragadozó halakat a szingapúri állatkertből, de lesznek kajmánok, nílusi és kubai krokodilok, lajhárok, kialakítanak egy kolibrierdőt és édesvízi akváriumlabirintust, utóbbiban például a trópusi édesvizekben honos halak lesznek majd láthatóak.

Gajdos László szerint a parkban jövőre kisebb felfordulás lesz, mert a Viktória-ház mellett elindul az Andok világa nevet viselő építkezés, ami külső kifutórendszer segítségével alapvetően a Dél-Amerikában élő állatokat mutatja be. Emiatt a Viktória-ház helyéről el kellett vinni az állatokat, számukra új helyeket alakítottak ki, így kerülhettek a kenguruk például az Afrika-kifutóba. Az érdekes állatmozgások lezárása és az új beruházások befejezése után kialakul több különleges gyűjtemény, így elkészül például az Ausztrália állatvilágát bemutató kifutó is.

– MTI – Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés