Időben nyitni a zsilipet

A tíz nagy áradás egyike a 2001. márciusi tiszai árvíz a tarpai gátszakadással
A tíz nagy áradás egyike a 2001. márciusi tiszai árvíz a tarpai gátszakadással - © Fotó: archív
Nyíregyháza – Rendszerbe szervezik az árvízi tározók üzemirányítását a Tisza völgyében.


– A Felső-Tisza-vidékén az elmúlt 25 évben tíz nagy árvíz volt, ezek közül több rendkívüli készültséget is igényelt – mondta Bodnár Gáspár megyei vízügyi igazgató azon a szakmai konferencián, melyet az Országos Vízügyi Igazgatóság (OVF) és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) közösen szervezett Az üzemirányítási és monitoring hálózat fejlesztése projekt részeként.

Települést ne öntsön el árvíz!

– Az év bármely hónapjában, minden előzmény nélkül lehet rendkívüli árvíz, ezért is szükséges, hogy a Tisza-völgyi tározórendszerrel összehangoltan, nemzetközi kapcsolatokat kihasználva hatékony árapasztást idézzünk elő a legjobb, legoptimálisabb idejű nyitással, azaz akkor kezdődjön meg a zsiliptáblák felhúzása, amikor az valóban szükséges, és a víz visszavezetése is tervszerűen történjen meg – hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: a nyitást megelőzően az aktuális helyzethez igazodó műszaki és gazdasági elemzések is szükségesek, mert értékeket, emberéleteket mentenek, ugyanakkor a mezőgazdasági területeken keletkező károkat is minimalizálni kell. A projekt célja, hogy településeket ne öntsön el árvíz.

Az OVF képviseletében Vojtilláné Szabó Zsuzsanna projektvezetőként elmondta, hogy a program kezdete még 2015-re nyúlik vissza. A fejlesztésre teljes állami támogatással 2,5 milliárd forint, a megvalósításra több mint két év, pontosan 25 hónap áll rendelkezésre 2019 áprilisáig.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője, a projekt megálmodója, dr. Kovács Sándor előadásában bemutatta, hogy milyen vízszintkülönbségek tudnak kialakulni kisvizes nyári időszakban, és rendkívüli árvizek idején. Ábrákkal szemléltette, hogy miért fontos a tározókat pontosan, időben megnyitni, amit az érkező árvíz magasságának lehető legpontosabb előrejelzése előz meg.

– Megalapozott előrejelzéssel, jól időzített beavatkozásokkal a legnagyobb vízszintcsökkenést, apasztást tudjuk elérni – mondta.

A Felső-Tiszán csak 1-2 nap

Lucza Zoltán, a FETIVIZIG osztályvezetője a projekt Felső-Tisza-vidékre vonatkozó sajátosságait ismertetve kiemelte: azért, hogy pontosabb vízszintadatok álljanak a rendelkezésükre Záhonyban és Tivadarban átépítik a monito­ring állomásokat, illetve elvégezték a Tisza és Szamos mederfelmérését is. A Felső-Tisza lefolyási sajátosságai miatt is, a FETIVIZIG a projekt keretében egyedi üzemirányító rendszert fejlesztett ki. Továbbfejlesztik a Felső-Tiszán már működő DIWA-HMFS hidrológiai előrejelző és modellező hidroinformatikai rendszert. Az órás adatfrissítésű, 6 napra vonatkozó folyamatos hidrológiai előrejelző rendszerbe be kell építeni a Beregi, a Tisza-Szamos-közi és a tervezett Tisza-Túr árapasztó tározót.

Lucza Zoltán hangsúlyozta, az innovatív megoldások keresésének oka, hogy míg a Közép-Tiszán 10-12 nap az időelőny egy esetleges árvízi védekezésre felkészülni, addig a Felső-Tiszán csupán 1-2 nap áll rendelkezésre a tározók nyitásának előkészítésre. Ezért on-line működő rendszerre van szükség, hiszen rendkívüli helyzetben a döntés előkészítésére néhány óra jut – foglalta össze az elhangzottakat Szamos Ferenc, a FETIVIZIG osztályvezetője.

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés