Irritál és árt is a kullancs

Akt.:
A gyerekeket alaposan fel kell készíteni a leselkedő veszélyforrásokra - Illusztráció
A gyerekeket alaposan fel kell készíteni a leselkedő veszélyforrásokra - Illusztráció
Nyíregyháza – Nem kell ahhoz erdőben járni, hogy kullancs kerüljön a bőrbe.

Bár a kullancs­szezon május és június tájékán éri el csúcspontját Magyarországon, a nagyon sok fertőzött terület miatt máskor is érdemes résen lenni. Fontos tudni, hogy nem minden példány fertőző. Ezzel együtt persze egy-egy túra vagy a szabadban töltött délutánt követően alaposan át kell nézni az érintetteknek önmagukat.

A csípés helyét és a bőr reagálását kell figyelni egyszerre.” dr. Kiss Csaba

Árulkodó tünetek

– Gyermekkorom óta sokat túrázok, tisztában vagyok a veszélyekkel. Kétszer voltam már Lyme-kóros a kullancs miatt, mindkétszer sikeresen kigyógyultam belőle. A minap is találtam magamon kullancsot, pedig nem jártam erdőben – említette dr. Kiss ­Csaba háziorvos, aki el­mondta, hogy a páciensei között is gyakran vannak kullancs­csípésre panaszkodók: – Mindig részletesen elmondom nekik, hogy mire kell ügyelniük. A Lyme-kórnak eleve két hónap a lappangási ideje, és aközben ki sem lehet mutatni. A csípés helyét és a bőr reagálását kell figyelni egyszerre.

Izomfájdalom, fejfájás, fényérzékenység, láz, hányás és arczsibbadás jelezheti, hogy fertőzést kaphatott el valaki. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni olyankor! A több hetes antibiotikum-kúra segíthet a gyógyulásban.

– Általában a zárt ruházat az ajánlott, az viszont nem szellőzik. Az a fontos, hogy minden túra után alaposan át kell nézni magunkat és a társunkat. Annak idején, amikor táboroztattunk, volt, akiken tizenöt-húsz kullancsot találtunk, úgy kellett lerázni róluk – említette Haraszti Béla, a Pedagógus Természetbarát Egyesület elnöke.

– Nem kell azonnal megrémülni, ha valakin kullancs van. A szakszerű eltávolításra kell törekedni: arra szükséges ügyelni, hogy ne nyomjuk össze a potrohát, nehogy fertőző anyagot eresszen a bőrbe. Hajdanán klór-etillel szinte kifagyasztottuk a kullancsot a bőrből, ami hatásos módszer volt.

– KM–LTL –


Tévhitek és tények

– A kullancsok a fáról ugranak, pottyannak ránk… A kullancs nem mászik fára, és a napos, száraz környezetet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.

– A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarni, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani… A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

– A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni… Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

– Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen távolítsuk el!… Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

Fontos tanácsok

  • A természet veszélyeitől ne rettegjen! Ismerje meg azokat. Védekezzen!
  • Adassa be magának és gyermekének a megfelelő védőoltást!
  • Évszaknak megfelelő öltözetben járja a természetet!
  • Legyen kullancsot eltávolító eszköz a házipatikájában!
  • Magas, füves bozótosban semmiképpen ne táborozzon!
  • Betegségtüneteknél forduljon orvosához vagy állatorvoshoz!
  • Óvatosan kell hozzáérni!
  • A kifejlett, vérrel szívott kullancsok eltávolítására a patikákban kapható, rugós, acélból készült csipesz, ami alkalmas arra, hogy a parazitát testének összenyomása nélkül távolítsuk el. Az egyszer használatos, műanyag, orvostechnikai eszköz a kullancsot eltávolító kanál, ez az állatpatikákban és a gyógyszertárakban szerezhető be: a kifejlett kullancsot gyötrés nélkül távolítja el a bőrből. Nagyon óvatosan kell hozzáérni, hiszen amikor összenyomjuk a kullancs testét, a benne lévő kórokozókat – mintha egy fecskendő dugattyúját nyomnánk meg – magunkba préseljük.

Címkék: ,


Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés