Két iskola, közös tankerületi siker

Akt.:
Két iskola, közös tankerületi siker
© Fotó: Pusztai Sándor
Rozsrét, Kálmánháza – Rozsréten és Kálmánházán is gazdagították és modernizálták a helyi iskolát.

Az általános iskola az ember szocializálódásának első fontos közege a család után, az ott szerzett élményeket mindenki magával viszi egy életen át. Ezért sem mindegy, milyen élményeket hozunk abból az időszakból magunkkal, s milyen iskolára emlékezhetünk. Jól tudják ezt a Nyíregyházi Tankerületi Központban is, ahol nem csupán megőrizni igyekeznek a tankerület iskoláit, de az állagmegóvásra vagy éppen a fejlesztésre is gondolnak, és nem csak a szűkebben vett városi környezetben.

Csütörtökön éppen ennek a gondoskodásnak láthattuk két szép példáját, ugyanis egymás után tartottak projektátadó-ünnepséget a fenntartó és működtető két intézményében: a Móricz Zsigmond Általános Iskola rozsréti Váci Mihály Tagintézményében, valamint Kálmánházán, a Benedek Elek Általános Iskolában. Mindkét oktatási intézmény átalakult az elmúlt nyáron és sokféle infrastrukturális elemmel gazdagodott. Az ünnepségeken a Nyíregyházi Tankerületi Központ igazgatóján, Gaszperné Román Margiton kívül tiszteletét tette a térség országgyűlési képviselője, dr. Vinnai Győző is.

Az 1906-ban létesült, tehát száz évesnél régebbi rozsréti intézményben a gyerekek már régen kinőtték a tornaszobát. Ezt bővítették nagyobbra egy közel 18 milliós, saját erős ráfordítással. Ahogy azt Gaszperné Román Margit igazgató elmondta: válaszfalat bontottak, az elavult parketta helyére sport linóleum került, az oldalfalakat parafával védték, kifestették és lecsempézték a folyosót, védőrácsot szereltek az ablakokra. A pénz maradékából új iskolabútorokat, tanári laptopokat vettek, két déli tanterem pedig klímaberendezést kapott. Kerültek ide továbbá új fejlesztő eszközök is, és kiépítették a Wifi-hálózatot.

Kálmánházán 38,5 millió forintos európai uniós forrásból – az újonnan vásárolt bútorokon és sporteszközökön kívül – felújították a főépület elavult tetőhéjazatát, illetve mostantól egy újonnan kialakított 20X40 méteres aszfaltburkolatos kézilabdapálya is szolgálja a mindennapos testnevelés ügyét.

KMNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés