Kétszázhetvenszer lopott, a férje fogta el – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50, 40, 30 és 20 éve

Két évtizeddel ezelőtt egyesült a két nyíregyházi főiskola
Két évtizeddel ezelőtt egyesült a két nyíregyházi főiskola - © Fotó: KM-reprodukció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1948-as, 1958-as, 1968-as, 1978-as, 1988-as és 1998-as Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1949. január 14., péntek

Nem látta a sötétben: a felesége a tolvaj

A korabeli bűnügyi krónikában a párját ritkítja az a különös eset, ami W. M.-néval, Nyíregyháza sokszorosan bűntetett tolvajnőjével történt. Miközben ez egyik házból zsákokat emelt el, a környéken lakók észrevették, és utána menekülnie kellett. Végül egy járókelő fogta el a tolvajt, aki W. M. volt – nem látta a sötétben, hogy a felesége az. Az őrizetbe vett W. M.-néról kiderült, hogy az előző két hónapban lopások sorozatát követte el. Bevallotta, hogy kétszázhetvenszer indult már korábban ellene eljárás.

Hatvan éve írtuk

1959. január 16., péntek

Hatvan söre hízik a gyulaji Petőfiben

A nyírgyulaji Petőfi Termelőszövetkezetben nagy gondot fordítanak az állattenyésztésre. Jelenleg összesen tizenegy fejőstehenük van. Az állomány már lehetővé teszi, hogy az eddig kihasználatlanul heverő tejfeldolgozó gépeket is üzemeltessék. Egyelőre csak tejet értékesítenek, azonban rövidesen áttérnek a tej feldolgozására, így nagyobb hasznot érnek el. A fejősteheneken kívül hatvan sőremarhát is meghízlalnak. A hízómarhákkal szeszgyári moslékot etetnek.

Ötven éve írtuk

1969. január 19., vasárnap

Szabadtéri múzeum nyílik Sóstón

Szabadtéri néprajzi múzeum nyílik Sóstón, elsőként egy vámosoroszi favázas magtárt állítanak fel. A nyáron az Erdőhátról egy-egy régi lakóházat telepítenek ide, mégpedig Botpaládról és Jánkmajtisról. Nyíregyháza első telepeseinek állít emléket a tirpákház. A sóstói néprajzi múzeum nem pusztán csak a megye, hanem az egész ország egyik jelentős létesítménye lesz, ami nagyban hozzájárul az idegenforgalom fellendítéséhez.

Negyven éve írtuk

1979. január 16., kedd

Tízszintes házak a Kossuth utcán

Nyíregyháza egyik legrégebbi utcája, a Kossuth utca teljesen új arcot ölt 1979-ben: az irodaház mögött a ­SZÁÉV hozzálát a blokkos és az UNIVÁZ szerkezetből álló kiskörúti sávház építéséhez. Eközben biztosítani kell a Jókai téri autóbusz-pályaudvar zavartalan forgalmát. A Kossuth utcán az év folyamán öt tízszintes, alagút­zsalus házat épít a SZÁÉV. Az 5×30 lakást várhatóan átadják az esztendő végéig.

Harminc éve írtuk

1989. január 19., csütörtök

Nyíregyházán a teniszválogatott

A Zimbabwe elleni Davis Kupa-mérkőzés előtt Nyíregyházán járt a teniszválogatott, ami ritka eseménynek számít. A bemutató jellegű összecsapások első napján Lányi három szettben győzte le Krocskót. Hasonlóképpen nyert Markovits Noszály ellen. Jákfalvi Béla szövetségi kapitány elmondta, hogy másfél évtized után járt újra a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen a teniszválogatott.

Húsz éve írtuk

1999. január 16., szombat

Két nyíregyházi főiskola egyesül

A világbanki szakértői csoport véleménye alapján a Felsőoktatási Tudományos Tanács változtatás nélkül fogadta el a Nyíregyházi Főiskola integrációs pályázatát, vagyis egyesülhetnek a Mezőgazdasági Főiskolával. A beruházási bizottság dönti el, hogy három vagy hat milliárd forintos beruházást hajtanak végre a felsőoktatási intézményben.Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés