Kótaji vezetékvita – Mégsem zárta el a gázt az önkormányzat

By cziffraandi
Akt.:
Nyírtelek, 2013. október 16. Orosz Mihály, Kótaj független polgármestere (b2) közleményt olvas fel a nyírteleki gázelosztó-állomásnál összegyűlt kótaji lakosok gyűrűjében 2013. október 16-án. Egyelőre nem hozott olyan döntést a kótaji önkormányzat, hogy a helyhatóság és a Tigáz-DSO Kft. közötti vita miatt elzárja a gázt a tulajdonában lévő vezetéken, amelyen Nyíregyháza és Nyírtelek egy részét is ellátja a cég. A polgármester szerdai bejelentését mintegy kétszáz kótaji lakos is figyelemmel kísérte. Mellette Helmeczy László, az önkormányzat jogi képviselője (b3).
Nyírtelek, 2013. október 16. Orosz Mihály, Kótaj független polgármestere (b2) közleményt olvas fel a nyírteleki gázelosztó-állomásnál összegyűlt kótaji lakosok gyűrűjében 2013. október 16-án. Egyelőre nem hozott olyan döntést a kótaji önkormányzat, hogy a helyhatóság és a Tigáz-DSO Kft. közötti vita miatt elzárja a gázt a tulajdonában lévő vezetéken, amelyen Nyíregyháza és Nyírtelek egy részét is ellátja a cég. A polgármester szerdai bejelentését mintegy kétszáz kótaji lakos is figyelemmel kísérte. Mellette Helmeczy László, az önkormányzat jogi képviselője (b3). - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nyírtelek, 2013. október 16., szerda (MTI) – Egyelőre nem hozott olyan döntést a kótaji önkormányzat, hogy a helyhatóság és a Tigáz-DSO Kft. közötti vita miatt elzárja a gázt a tulajdonában lévő vezetéken, amelyen át Nyíregyháza és Nyírtelek egy részét is ellátja a cég – közölte a település független polgármestere szerdán a nyírteleki gázelosztó-állomáson, ahol mintegy kétszáz kótaji lakos is figyelemmel kísérte bejelentését.

Orosz Mihály az önkormányzat álláspontját ismertetve elmondta: természetesen továbbra is érvényesíteni akarják tulajdonosi jogaikat a Tigáz-DSO-val szemben, ennek érdekében a média segítségével a közvéleményhez fordulnak, hogy végre megoldódjon a hosszú évek óta tartó vita.

Az önkormányzat az általa, valamint a kótaji lakosok hozzájárulásával épített 35 kilométer hosszú vezetéket nem adta el a gázszolgáltatónak, hanem szerződés alapján bérleti díjat kért a használatáért. A Tigáz-DSO Kft. azonban eddig nem fizetett a helyhatóságnak – emlékeztetett a mintegy 4500 lakosú település polgármestere.
Orosz Mihály az MTI-nek elmondta: a gázvezetéket 1993-ban a kótaji önkormányzat és a Nyíregyházával szomszédos település lakói közösen építtették, mintegy 40 millió forintért, hogy végre vezetékes gáz lehessen náluk.

Később, az ország egészét érintő gázprivatizáció során is megtartották tulajdonukat. Majd miután vita alakult ki arról, hogy kié a vezeték, 2007-ben pert indítottak, és 2010-ben jogerős bírósági döntés mondta ki Kótaj tulajdonjogát.

A vita azonban ennek ellenére folytatódott, végül 2012. szeptember 28-án az önkormányzat szerződést kötött a Tigáz-DSO Kft.-vel. Ebben az áll, hogy a szolgáltató 2013. október 15-éig használja a vezetéket, közben pedig kiépít egy új csatlakozóhálózatot. A cég azonban ennek nem tett eleget, és rendszerhasználati díjat sem akar fizetni Kótajnak – tette hozzá a polgármester.

Orosz Mihály szólt arról is, hogy valamennyi hatóságot megkeresték, de hiába kértek segítséget.

Helmeczy László, a kótaji önkormányzat jogi képviselője érthetetlennek nevezte a “hatóságok tehetetlenségét”, külön is bírálta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt, amiért kedden “a kótaji polgármestert jogi lépésekkel fenyegette meg”.

Az ügyvéd hangsúlyozta: hosszú évek álltak rendelkezésre az ügy lezárásához, de a hivatal korábban nem tett semmit, ráadásul most olyan közleményt adott ki, amelyben 2014. június 30-ai határidővel kötelezi a gázszolgáltatót az elkerülő vezetékszakasz megépítésére.

Orosz Mihály – az ügyvéd véleményével egyezően – érthetetlennek nevezte a nyíregyházi és nyírteleki polgármester keddi közleményét is, mondván, joggal lehetne elvárni egy társönkormányzat vezetőjétől, hogy kiálljon egy másik helyhatóság mellett, amelynek bírósági végzés támasztja alá igazát.

Helmeczy László megjegyezte: Kótajban az elmérgesedett vita miatt január elsejétől már nem a Tigáz-DSO Kft. a gázszolgáltató.
Kótaj polgármestere végül azt mondta: hagynak némi időt a helyzet rendezésére, de ha továbbra sem történik semmi, sor kerülhet a vezeték elzárására.

– MTI –Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés