LMP: „A megszorításoknak a kultúra láthatja kárát”

By Tarnavölgyi Gergely
Nyíregyháza – A kormány által napokkal ezelőtt nyilvánosságra hozott Széll Kálmán-terv 2.0-ról és az ehhez kapcsolódó intézkedésekről tartott csütörtökön sajtótájékoztatót az LMP Nyíregyházán.

Az eseményen Karácsony Gergely országggyűlési képviselő, a párt frakcióvezető helyettese mondta el véleményét a kormány politikájáról.

– A válságadók után most itt vannak az új adónemek, melyek most már közvetlenül a lakosságon csapódnak le. Gondolok itt a tranzakciós adóra, köznyelven sárga csekk adóra, illetve a telekommunikációs adóra. Ennek megszorítás sorozatnak sajnos az oktatás és a kultúra látja a kárát, hiszen az önkormányzatok kezéből elveszik az iskolákat, de ezek mellett a helyi adók egy részéről is le kell mondaniuk a kormány tervei szerint. Ezenkívül a múzeumok vezetésének átalakítása miatt félő, hogy veszélybe kerül ezen intézmények működtetése is. Az elmúlt években így is a már a támogatások 30%-át vonták ki a kultúrából – mondta a képviselő, aki ezután a korrupció elharapózásáról beszélt.

– A magunk mögött hagyott két esztendőben a közbeszerzési eljárások során éppen annyi közpénz landolt Fidesz közeli cégek és emberek zsebében, mint amennyi adóforintot a kormány a megszorításokból remél. Ha nem menne a mutyizás, akkor nem kellene ilyen drasztikus intézkedéseket bevezetni – zárta Karácsony Gergely.Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés