Mosogatni lehet zölden is

Mosogatni lehet zölden is
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Egyre több háziasszony gondolja úgy, hogy felesleges vegyszerek tömegét tárolnia és használnia otthon, és keres a régi tisztítószerek, kozmetikumok helyett környezetbarát alternatívát. Sokszor azonban a tökéletes alternatíva megtalálása nem is olyan egyszerű.

Van, hogy sok kísérletezést, utánajárást követel, mire megtaláljuk a saját igényeinknek leginkább megfelelő (akár gyári, akár saját gyártású) ökoterméket.

A mosószóda, szódabikarbóna, citromsav és ecet négyese régóta bevált módszer úgy a konyhában, mint a fürdőszobában.

Mosogatáshoz keverjünk 5 liter vízhez 1 evőkanál mosószódát.

Mosó- és mosogatószerekkel a következőképpen kísérletezhetünk.

Egy mosószappan lereszelve, hozzá 1 kanál mosószóda, 10-15 csepp citromolaj, negyed mokkáskanál citromsav. van, aki 0,5 dl glicerint is felhasznál, de a glicerinnek akkor van fontos szerepe, ha folyékony szappant készítünk, mert az segíti a habzást!

Mosogatás után forró ecetes vízben öblítsük el az edényeket! (tetszés szerint, körülbelül 1-2 dl ecet per 5 l víz)

Háztartási kemikáliák

A háztartási szerek közül talán a mosogatószer az, ami legtöbbet érintkezik a bőrünkkel, és sajnos gyakran használnak benne mesterséges illat-, és konzerváló anyagokat.

A mosógépek sosem öblítenek tökéletesen, így mindig lehetnek mosószer maradványok ruháinkban, amelyek irritálhatják bőrünket. Ezért nagyon fontos lecserélni a hagyományos, kemikáliákkal és illatanyagokkal teletömött mosószert és öblítőt. Mire? Egyszerű mosódióra, mosószódára és/vagy mosószappanra, és semlegesítésként ecetes öblítésre!

A takarításnál agyonreklámozott, mérgező vegyszerek helyett használjunk szódabikarbónát, mosószódát, citromsavat és ecetet. Ezek gyakorlatilag minden háztartási feladatot lefednek. Persze érdemes figyelni arra, hogy minden anyag, ami a zsíros szennyeződéseket hatékonyan oldja, könnyen leoldja a bőr természetes védekező rétegét is, így akármilyen természetes módszerről legyen szó, ha a bőrünk huzamosabb ideig ázna ezekben a szerekben, akkor inkább húzzunk gumikesztyűt!

HBNNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés