Nagyot szólt a disznótor

Hurka, kolbász és megannyi finomság született a közös hullámhosszon dolgozó, nótás kedvű társaság keze munkája nyomán
Hurka, kolbász és megannyi finomság született a közös hullámhosszon dolgozó, nótás kedvű társaság keze munkája nyomán - © Fotó: Aranyhang Dalárda
Császárszállás – Nóták, nedűk és frissen sült disznóságok is terítékre kerültek a minap Császárszálláson.


Egy előre megfontolt szándékkal elkövetett disznóölés helyszínéről, a császárszállási vízügyi őrtelepről jelentkezett be hétfőn hajnalban a Dankó Rádió „Jó reggelt!” című napindító műsorának vezetője, Klement Zoltán, aki a 9 óráig tartó élő adásban folyamatosan hírt adott népes hallgatótáborának a Nyíregyháza peremén folyó véres valóságról. A nóta- és operettkedvelők kedvenc közszolgálati rádiójának műsorvezetője természetesen a tor-túrát megálmodó és kivitelező Aranyhang Dalárda tagjait is rendszeresen mikrofon elé szólította, akik néhány kupica „gyümölcslé” elfogyasztása után örömmel zendítettek rá egy-két nótára.

A nyíregyházi gőzmalomba…

Elsőként – ki tudja, miért… – a „Haragszik a feleségem” című csárdás csendült fel a dalos ajkú férfitársulat előadásában, amit a következő bejelentkezés alkalmával az évszakhoz illő „Búcsút int az ősz a nyárnak” kezdetű örökzöld követett.

„Befogom a lovam, befogom a lovam a zöldre festett kiskocsimba” – zengtük aztán, ám a mi búzánk útja a nyíregyházi gőzmalomba vezetett – mesélte Szaszala László, a dalárda alapító tagja, majd elárulta: a megye kereskedelmi központjában, Nyíregyházán 1897-ben ­Schlichter Gyula m. kir. honvédszázados építtetett gőzmalmot, amelyet a feleségéről nevezett el. A Júlia-malom sajnos két évvel később porig égett, mire a tulajdonos egy új, a réginél jóval nagyobb és korszerűbb malmot építtetett a helyére a mai Zrínyi Ilona Gimnázium területén.

Lapunk munkatársa, Palicz István az aranyhangú csapattal közösen elénekelt „Túr a disznó…”, „Réten, réten…” című nóták, valamint a „Honfoglalás” dal után így összegzett a Dankó hullámhosszán: – A több mint 180 kilós, Hajdúnánásról érkezett disznónak a Vétó nevet adtuk. A jogfosztott sertésnek természetesen nem volt vétójoga, így nem kerülhette el a sorsát..

PINyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés