Sétáltunk, sétáltunk, majd űrlapot töltöttünk

A Kossuth térről indult el a sétálhatóságot értékelő csapat
A Kossuth térről indult el a sétálhatóságot értékelő csapat - © Fotó: Ladányi Tóth Lajos
Nyíregyháza – Kilenc ország vesz részt abban a nemzetközi programban, amelynek Nyíregyháza is a része.

Hol walk, hol nem walk, volt egyszer egy CityWalk. A város sétálhatóságának javítására a nyíregyházi önkormányzat a Duna Transznacionális Program és a magyar állam támogatásával egy terv kidolgozását kezdeményezte, ami mellé szakértőként odaállt a Megakom Tanácsadó Iroda. Csütörtök délelőtt Kézy Béla, az iroda ügyvezetője megerősítette, hogy a kilenc országot tömörítő nemzetközi projekt (CityWalk) egyik helyszíne Nyíregyháza, és arra keresik a választ, mennyire gyalogosbarát a megyeszékhely.

– Korábban fórumot tartottunk, ezúttal pedig gyakorlatban, egy úgynevezett walkshop keretében sétálunk, gyalogolunk középiskolásokkal, gyengénlátókkal, mozgássérültekkel, rendőrrel úgy, hogy közben több szempontból is értékeljük a tapasztaltakat – fejtegette Kézy Béla.

Szerkesztőségünk is képviseltette magát a belvárosi portyán, mely után egy űrlapot kellett kitölteni, és az értékelőlapon 1-től 6-ig osztályozták a járdák állapotát, a gyalogos átkelőhelyek láthatóságát, az utcabútorok meglétét, a gyalogosok biztonságérzetét, az útba eső épületek általános állapotát, a kerékpározási feltételeket, a közösségi közlekedés minőségét és a vezetői viselkedést.

– A biztonságra nem lehet panasz, hisz a csoport tagja voltam – mosolyodott el Morvai Szabolcs alezredes, a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezetője. – Érdekes és hasznos volt szembesülni a résztvevők megfontolásra méltó észrevételeivel.
A szervezők kielemzik az értékelőlapokat, és levonják a tanulságokat. Az kiszivárgott, hogy a legjobb átlagot a biztonságérzet kapta, míg hátul kullognak a sorban a belváros kerékpározási feltételei. Eközben javában épül a borbányai kerékpárút, ami egy sétát szintén megér, de az már egy másik történet…

LTLNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés