Sok kéménytűzhöz kapnak most riasztást – Veszélyforrás a kátrányos helyzet

Valkó Attila, Valkó László és Pethe Zoltán is naprakész a kéményeket illetően
Valkó Attila, Valkó László és Pethe Zoltán is naprakész a kéményeket illetően - © Fotó: Dodó Ferenc
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Nincs olyan nap, hogy ne szólna hír kéménytűzről a megyében. A kéménytűz elkerülésére a legjobb módszer, ha ellenőriztetjük az égéstermék-elvezetőket.


A lerakódott égéstermék gyulladt be egy családi ház vegyes tüzelésű kéményében Nagykállóban, ahol a hő hatására a kémény megrepedt és a lakás füsttel telítődött. A tűzoltók kéziszerszámok segítségével eltávolították az izzó, parázsló részeket, majd a füsttel telítődött épületrészeket túlnyomásos ventilátorral átszellőztették. Meggyulladt az égéstermék egy vegyes tüzelésű tűzhely kéményében Encsencsen is. A tűzoltók gondoskodtak az izzó, parázsló részek eltávolításáról. A katasztrófavédelem hírei között szinte naponta található efféle közlemény. Szerencsére személyi sérülés nem történt egyik esetben sem. De az ördög nem alszik az izzó pokolban.

– A kiváltó ok az égéstermék-elvezetőben lerakódott kátrányréteg gyulladása. Az, hogy ez a kátrányréteg mitől alakul ki, több tényezőre vezethető vissza – reagált megkeresésünkre Valkó Attila, a Kéményseprőipari Kft. ügyvezetője, majd részletezte: – Számít a kémény belső, külső állapota, a tüzelés módja, a tüzelőanyag fajtája, víztartalma. Karácsony után jellemző, hogy a fenyőfát is eltüzelik, ami a nagy gyantatartalma miatt szintén kátrányosodást vált ki.

Károsodik az egészség is

Adódik a kérdés: mégis mire kell ügyelni, hogy ezek ne forduljanak elő? – Nem szabad szemetet, gumit, rongyot, műanyagot, ­fényes újságot, festett fát vagy bútorlapot égetni a tüzelőberendezésben. Ezekkel ugyanis nemcsak a kéményünket károsítjuk, hanem saját és környezetünk egészségét is, mivel az elégetéskor a levegőbe kerülnek azok a méreganyagok, amik egészségkárosítóak és rákkeltőek. A frissen megvásárolt fát is minimum kettő évig kellene szárítani ahhoz, hogy megfelelő nedvességtartalma legyen.

Évente kell ellenőriztetni

– A kéménytűz elkerülésére a legjobb módszer, ha ellenőriztetjük az égéstermék-elvezetőket a területileg illetékes kéményseprő szakemberekkel. A szilárd tüzelésű készülékeket a jelenlegi szabályozás szerint évente kell ellenőriztetni, adott esetben a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a kéményseprő évente többszöri ellenőrzést javasoljon, ha az égéstermék-elvezető állapota megköveteli.

– Szerencsére vannak sokan, akik odafigyelnek a tüzelőberendezésük és a hozzá tartozó kéményeik karbantartására, és ez a tendencia növekedni látszik. Ettől az évtől újdonság a kéményseprés gyakorlatában, hogy módosították a törvényt, s az önkormányzati bérlakásoknál is a kéményseprőipari szerv látja el az ellenőrzéseket – tette hozzá Valkó Attila.

LTL


Szabolcs-Szatmár-Bereg - Összefoglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2019. január 8-án történt katasztrófavédelmi eseményeiből. Személygépkocsi és egy személyszállító motorvonat ütközött kedden este Nyíregyházán a Lapály utcai vasúti átjáróban. A nyíregyházi hivatásos tűzoltók áramtalanították a sz...

Illusztráció
Szabolcs-Szatmár-Bereg - Összefoglaló Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2019. január 6-án történt katasztrófavédelmi eseményeiből. Vasárnap több kéménytűznél avatkoztak be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tűzoltói. Encsencsen a Táncsics utcában, Nyíregyházán a Foxi utcában, Lónyán a Dózsa György utcában é...



Nyíregyháza.
SZON.HU






hirdetés