Szamosbecsről hódította meg Európát

By Bodnár Tibor
Pálóczi Gyula (jobbra) gyakran fogadhatta riválisai gratulációját
Pálóczi Gyula (jobbra) gyakran fogadhatta riválisai gratulációját
Ötven esztendős lenne Pálóczi Gyula, akire egykori felfedezője és pályatársa segítségével emlékezünk.

Csütörtökön lenne ötven esztendős Pálóczi Gyula, korábbi távol- és hármasugró, aki pályafutása legjobb eredményeit az NYVSSC versenyzőjeként érte el. A szamosbecsi származású sportoló általános iskolai tanulmányait Csengerben végezte, majd a nyíregyházi Vasvári Pál Gimnázium sporttagazatos osztályába került. Sokoldalúságára jellemző, hogy távolugrásban minden idők második legjobb magyar eredménye (825 cm) az övé, hármasugrásban (16.87) pedig negyedik a honi örökranglistán, de magasugrásban is 211 centi volt élete legjobbja. Távolban háromszoros, hármasban ötszörös magyar bajnok volt (balszerencséje, hogy abban az időben mindkét versenyszámban klasszis riválisa volt Szalma László illetve Bakosi Béla személyében), legkiemelkedőbb eredménye az 1985-ös athéni fedett pályás Európa-bajnokságon szerzett aranyérem (815 centis ugrással), a második helyre szorítva Szalma Lászlót. Pálóczi Gyula három és fél éve, 2009 januárjában hunyt el, Csengerben élő édesanyja a mai napig nem tudta feldolgozni fia korai elvesztését.

A magyar sport jelenlegi helyzetét ismerve szinte felfoghatatlan, hogy valaki Szamosbecsről indulva ér el Európára szóló eredményeket. Kevés híja volt, hogy az ő tehetsége is titokban maradjon…

– A Vasvári gimnázium sporttagozatos osztályába megyeszerte kerestük a tehetséges atlétákat, az egyik felmérő központ Mátészalka volt – mesélte Pálóczi Gyula felfedzéséről Orendi Mihály, korábbi atléta-edző, aki jelenleg a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője. – Nekem az volt a feladatom, hogy a gyerekeket a mozgásuk, kiállásuk alapján figyeljem, de őszintén bevallom, egy valaki nem tűnt fel. Mindaddig, amig Pásztor István testnevelő oda nem állt elém, hogy van egy csengeri tanuló, aki képes átugrani a saját testmagasságát. Akkor ezt nem tudtuk felmérni, de a következő alkalommal igen, és a 158 centis kis Pálóczi Gyuszi valóban százhatvanat ugrott. Be is került a Vasváriba, ahol apró termete ellenére Szalka Géza tanár úr az ugró szakágba javasolta. Harmadikos korára hatalmasat nőtt, akkor már edzője, Sigér Zoltán is látta, hogy nem akármilyen tehetségről van szó. Kisidő múlva a junior Európa-bajnokságról távol- és hármasugrásban is ötödik helyezettként jöhetett haza, pályafutása pedig felnőtt korában teljesedett ki.

Az a felnőtt pályafutás pedig szinte végégkísérte a kor másik nagy nyíregyházi ugrójáét, Bakosi Báláét. A szintén fedett pályás Európa-bajnok hármasugrót számos emlék köti Pálóczi Gyulához.

– A feleségemnek, Erikának osztálytársa volt Gyula a Vasváriban, köztünk pedig az évek során őszinte barátság alakult ki, a családalapításom után gyakran lakott nálunk – emlékezett a születésnap apropóján Pálóczi Gyulára Bakosi Béla. – Rivalizáltunk egymással, hiszen belekóstolt a hármasugrásba is, bár ebben a számban azok után szerezte bajnoki címei nagy részét, hogy abbahagytam a versenyzést. Mindkettőnk fejlődésének nagyon jót tett, hogy edzéseken is minden egyes ugrásnak volt tétje. Igazi őstehetség volt, aki a halála előtti években zárkózottá vált, sokáig én sem tudtam róla, hogy betegséggel küszködik, korábbi közös edzőnk, Sigér Zoltán szembesített a szörnyű hírrel. Nagy fájdalmat okozott az elvesztése, az emlékét igyekszünk méltó módon ápolni.

Miként Bakosinak, úgy Pálóczi Gyulának is örök szívfájdalma volt, hogy a politikai bojkott miatt életük legjobb formájában nem vehettek részt az 1984-es los angeles-i olimpián. Ezt a keserűséget – ahogy atlétaberkekben ismerték – „Págyé” magával vitte a sírba is.

Vándorserleg és emlékhely

Pálóczi Gyula egykori tanára, Szalka Géza és Bakosiné Szenczi Erikával az élen korábbi osztálytársai alapították azt a vándordíjat, amelyet minden évben az U23-as távolugró magyar bajnok kap. Ezen a nyáron éppen a jó barát, Bakosi Béla tanítványához, Pál Robinhoz került a mutatós serleg. Az emlékápoláshoz tartozik az a szekrény is, amelyet a Városi Stadionban, a Nyírsuli épületében alakítottak ki, ebben Pálóczi Gyula több fotója és ereklyéje (szöges cipő, válogatott mez és melegítő) is megtalálható.Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés