Számot adnak a felkészültségükről

Központi írásbeli vizsgát tesznek nemsoká
Központi írásbeli vizsgát tesznek nemsoká - © Fotó: KM
Nyíregyháza – Tart a felkészülés az írásbeli felvételi vizsgákra.


Nagy az izgalom az általános és a középiskolák háza táján, ugyanis mindkét iskolatípusban tart, illetve a végéhez közeledik a felkészülés a felvételikre. A nyolcadikosok január végén írják a központi felvételit, míg a tizenkettedikes középiskolások február 15-éig adhatják be felvételi jelentkezéseiket a különböző egyetemekre, főiskolákra.

Közeleg a nagy nap

A Vasvári Pál Gimnázium honlapjára is idejében kikerült a felhívás, mely szerint a központi írásbeli felvételi vizsgára január 19-én, szombati napon várják a felvételi előtt álló végzős általános iskolásokat. A magyar nyelvi feladatsor megírása – amihez semmiféle segédlet nem használható – 10 órakor kezdődik, és 45 percen keresztül dolgozhatnak a tanulók. Negyedóra szünet után 11 órakor a matematika feladatlap kitöltéséhez „csengetnek be” újabb 45 percre. Érdemes fél órával hamarabb – a személyazonosításra alkalmas igazolványokkal – megjelenni a vizsgák helyszínén.

A középfokú oktatási intézményekbe jelentkező nyolcadikosok számára összeállított központi feladatsor alapvetően nem lexikai tudást mér, hanem a tanult ismeretek kreatív alkalmazását, logikus gondolkodást, problémamegoldást vár a tanulóktól, amelyre az általános iskolai tanulmányaik során készülhettek fel, hiszen a gimnázium „csupán” írásbeliztető helyként vállal szerepet – mondta el lapunknak Pásku Judit, az intézmény igazgatóhelyettese, de megtudhattunk tőle mást is:

– Közel háromszáz tanuló írja nálunk január 19-én a központi írásbelijét. Függetlenül attól, hogy ki melyik középiskolában szeretne továbbtanulni, tavaly december 7-ig bármelyik intézménybe jelentkezhettek a nyolca­dikosok, így mindenki egyszer írja meg a felvételi dolgozatát, viszont a jelentkezési lapját februárban több helyre is beadhatja. Az írásbeli vizsga helyszíne a lakóhelyhez közeli középfokú intézmény, vagy a továbbtanulásra választott iskola is lehet, hisz már ekkor is ismerkedhetnek az iskola atmoszférájával, légkörével.

Célszerű fénymásolni

– A kitöltött feladatlapokat a hivatalos javítási útmutató alapján már azon a hétvégén javítani is kezdik a kollégák, amiket január 24-én, csütörtökön meg is tekinthetnek a tanulók és szüleik. Ezen a napon kapják meg az írásbeli felvételi vizsgán elért eredményeket tartalmazó értékelő lapot is, amelyet annyi példányban célszerű fénymásolni, ahány intézménybe beadja a tanuló a felvételi lapját. Azt február 18-ig kell elküldeni a középfokú intézményekbe.

MJNyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés