Tanulmány készül Ungvár és Munkács ivóvíz- és szennyvízhálózatának felmérésére

By Samu Somló
Nyíregyháza, 2013. december 12., csütörtök (MTI) – Uniós támogatásból, több mint 260 ezer euró (mintegy 78 millió forint) összköltségből szakmai tanulmány készül a kárpátaljai Munkács és Ungvár ivóvíz- és szennyvízhálózatának felmérésére és fejlesztésére; a nyíregyházi önkormányzat által indított projekt nyitókonferenciáját csütörtökön tartották a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.


A Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló projekt első lépéseként felmérik a két ukrán város rossz állapotban lévő, felújításra szoruló víziközmű-hálózatát. A felmérés alapján fejlesztési program készül az önkormányzat, a Nyírségvíz Zrt., valamint az ungvári és munkácsi városi tanács közreműködésével.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP), a nyírségi nagyváros polgármestere a konferencia előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta, a programban Nyíregyháza 95, míg az ukrán projektpartner, a Kárpátaljai Befektetési, Innovációs és Fejlesztési Ügynökség 90 százalékos támogatási intenzitást élvez. A magyar oldalon a pályázati támogatás eléri a 90 ezer eurót.

A polgármester kitért arra is, az önkormányzat tulajdonában álló Nyírségvíz Zrt.-nek már vannak tapasztalatai más városok vízi közműveinek működtetésében, a társaság és Beregszász közös cége már öt éve üzemelteti az ivóvíz- és szennyvízrendszert a kárpátaljai városban.

A jövő decemberig tartó program során elkészülő felmérést és szakmai tanulmányt adaptálják majd az ukrán jogszabályi környezetbe, ezt követően kezdődhet meg a környezetvédelmi beruházások kidolgozása, és a konkrét kivitelezési munkálatokhoz szükséges uniós források keresése és bevonása.

Viktor Pogorelov, Ungvár polgármestere, valamint Nuszer Ernő, Munkács alpolgármestere a tájékoztatón elmondta, a szolgáltatási színvonal emeléséhez mindkét városban szükség van az elhasználódott, sok esetben a második világháború előtt lefektetett, több száz kilométer hosszú ivóvíz- és szennyvízvezetékek rekonstrukciójára, az elöregedett műtárgyak és eszközök cseréjére és az infrastruktúra fejlesztésére.Nyíregyháza.
SZON.HU


hirdetés