Nyíregyházán a szennyvizet és a csapadékvizet külön hálózaton vezetik el, míg több nagyvárosban közös csatornába kerülnek

Légfúvók biztosítják az optimális körülményeket a mikroorganizmusoknak
Légfúvók biztosítják az optimális körülményeket a mikroorganizmusoknak - © Fotók: a szerző
Nyíregyháza – Március 22-e a víz világnapja. Az idei világnap szlogenje: „Szennyvizek? Tiszta vizet!”

A szennyvíztisztító telepek nem tartoznak a legnépszerűbb intézmények közé; a lakosok jellemzően csak akkor vesznek tudomást róluk, ha bántja az orrukat a működésükkel járó szag, pedig ezen telepek felbecsülhetetlen szolgálatot tesznek környezetünk védelmében.

– A Nyírségvíz Zrt. 34 ­szennyvíztisztító telepet üzemeltet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A Nyíregyházán és környékén keletkező szennyvizet a megyeszékhely két korszerű tisztítótelepén kezelik, ezek a hő- és villamosenergia-felhasználást tekintve nagyrészt önellátóak – mondta Krajecz András, a nyíregyházi telepek vezetője, mielőtt részletesen is bemutatta a nyíregyházi I-es számú szenny­víztisztító működését.

– Ez a létesítmény az 1960-as években épült. Azóta a változó kibocsátási határértékeknek, a technológiai, gépészeti fejlődésnek megfelelően folyamatosan fejlődött, a legutóbbi nagy felújítás 2002-ben fejeződött be. A II-es számú telepet 1988-ban, majd 2013-ben adták át – a rendszerváltozást követő üzembezárások, illetve a fogyasztói szokások változása a szennyvízmennyiség csökkenését hozta magával, ezért 14 évig nem volt rá szükség. A két létesítménynek még vannak tartalékai, képesek kiszolgálni a bővülő ipari parkokat és a terjeszkedő csatornahálózatot – foglalta össze az elmúlt évtizedeket Krajecz András, aki rutinos előadó, ugyanis gyakran fogad általános és középiskolásokat, valamint főiskolai csoportokat.

Felmosórongy, macskaalom

– Nyíregyházán a szennyvizet és a csapadékvizet külön hálózaton vezetik el, míg több nagyvárosban közös csatornába kerülnek. A vízhálózat üzemeltetését a Nyírségvíz Zrt. végzi, a csapadékelvezető rendszerét pedig a NyírVV Nonprofit Kft.

– Az összegyűjtött szennyvíz gravitációs csatornán és eseti átemelést követően nyomóvezetékeken jut el a telepekig. Az átemelő szivattyútelepeket kollégáim számítógépen keresztül felügyelik a nyíregyházi központból, ahonnan a normál munkaidő után az automatikus üzemű szennyvíztisztító telepek működését is figyelemmel kísérik, szükség esetén a hibaelhárítást koordinálják. Üzemi laboratóriummal is rendelkezünk, ahol a folyamatközi ellenőrzéseket, illetve az érkező és távozó szennyvíz vizsgálatát végzik munkatársaim – magyarázta a szakember, majd rátért a tisztítás folyamatára.

– Ez egy eleveniszapos, biológiai tisztítású telep, ahol az érkező szennyvízben lévő magas szervesanyag-tartalmat a természetben is megtalálható, itt pedig koncentráltan jelen lévő mikroorganizmusok bontják le. Az első állomás a gépi tisztítású rács, amely évi 160–180 tonna vegyes szemetet – például ételmaradékot, felmosórongyot, macskaalmot, nylonharisnyát – szűr ki a szennyvízből. A rácsszemét tömegét préseléssel minimalizáljuk, majd konténerbe gyűjtve a hulladéklerakóba szállítjuk. A rendszer elején egy biofilter révén a szaghatást is igyekszünk mérsékelni – taglalta Krajecz András. – Ezután a szervetlen anyagok ülepítése következik a homokfogókban, a homok ugyanis koptatná, eldugítaná a csöveket és a szivattyúkat. Az előülepítő és denitrifikáló medencék után következnek a levegőztető medencék, ahol a tápanyag és keverés biztosítása mellett légfúvókkal teremtjük meg az optimális körülményeket a munka dandárját végző mikroorganizmusoknak.

– A tisztított szennyvíz a VIII. főfolyáson és a Lónyay-főcsatornán keresztül a Tiszába jut – tudtuk meg a víz útjáról, munkájuk hatásfokát pedig a következőképpen érzékeltette a társaság szennyvíztisztítási művezetője: – A II-es telep utáni csatornában kizárólag tisztított szennyvíz folyik, mégis megélnek benne a kisebb halak, illetve a velük táplálkozó ragadozók, mint például a csuka, az utóülepítő medencéket pedig a vízimadarak kedvelik.

Áder János bejegyzése

„Jó, ha valahol sokat tesznek környezetünk megóvásáért. Jó, ha egy vállalkozás sikeresen működik. Különösen jó, ha e kettő egyszerre valósul meg, olyan színvonalon, mint itt, a Nyírségvíz Zrt.-nél. Gratulálok!” – olvasható Áder János köztársasági elnök bejegyzése az I-es telep vendégkönyvében.

Folyamatos munkát ad a törlőkendő

Krajecz András leplezetlen lelkesedéssel mutatta be a munkahelyét, de szót ejtett a problémákról is. – A szennyvíztisztításban és -elvezetésben sok nehézséget okoznak az indokolatlanul a lefolyókba dobált-öntött, nem odavaló hulladékok, és egy újabban elterjedt termék, a nedves törlőkendő. Ez utóbbi műanyagból készül, nem bomlik le a vízben, így mindent eltömít, folyamatos munkát adva munkatársainknak. A másik, a mi szempontunkból kellemetlen tendencia a térburkolatok terjedése – emiatt kevesebb csapadékvíz szivárog a talajba, és mivel sokan illegálisan kötik rá az esőcsatornát a szennyvízhálózatra, egy-egy zápor után a csatornák megtelnek, szélsőséges esetben pedig vele együtt a mélyebben fekvő utcák, alagsorok is. Naponta 12–15 ezer köbméter víz érkezik a telepre, ugyanakkor egy kiadós eső után előfordult már 40–45 ezer köbméter is – ismertette a szabálytalan bekötések következményeit a vezető.

KM-HP
hirdetés