Nyíregyházán is kilőnék a gorillát, ha beesne hozzá egy gyermek?

Akt.:
Balra: az amerikai incident, Jobbra: gorilla a Nyíregyházi Állatparkban
Balra: az amerikai incident, Jobbra: gorilla a Nyíregyházi Állatparkban - © Fotók: Daily Mirror / Racskó Tibor
Nyíregyháza – Nagy port kavart az eset, hogy lelőttek egy gorillát az amerikai állatkertben, miután bepottyant hozzá egy kisgyermek, a biztonsági őr pedig fejbe lőtte az állatot.

A botrány csak tovább dagadt, miután felkerült az internetre egy videó az esetről, amin sokak szerint az látszik, hogy a gorilla védeni próbálja a gyermeket, nem pedig az, hogy fenyegetné. A legtöbben pedig amiatt vannak felháborodva, hogy miért kellett éles lőszerrel kivégezni az állatot, hiszen altató fegyvert is használhattak volna a biztonságiak (ami viszont sokak szerint nem hatott volna elég gyorsan, így a gyermek továbbra is veszélynek lett volna kitéve.)

A borsonline nemrégiben annak járt utána, hogy Magyarországon is hasonlóképp járnának-e el a biztonságiak, ha előfordulna egy ilyen incidens, avagy sem. Kiderült, hogy a hazai állatkertekben sem történne ez másképp. Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője elmondta a Borsnak, hogy nem vita tárgya, mi történjen, ha egy látogató bejut az állatok közé, hiszen jogszabály írja elő, hogy első az ember élete, és csak utána jön az állat majd a vagyonvédelem.

– Fontolóra kell venni, hogy mi lehet az állat reakciója, mert a hatás csak néhány perc múlva várható. Utólag könnyű bírálni, de ott a legjobb döntést kell hozni a rossz vagy a rosszabb lehetőség közül – mondta Hanga Zoltán a Borsnak.

Az is kiderült, hogy Nyíregyházán is hasonló az intézkedési protokoll ilyen esetben.

Éles lőfegyvert is tartanak a Nyíregyházi Állatparkban vész esetére

– Ha lehet, meg kell próbálni elválasztani az állatot az embertől, de első az emberi élet mentése. Két személy van az állatparkban, aki mindig elérhető és dönthet, hogy mi történjen és kettő, aki a páncélszekrénybe elzárt éles lőfegyvert használhatja. Közülük egy mindig bent van a területen – mondta a Borsnak Gajdos László.

Forrás: borsonline.hu


Videó: Új, drámai felvétel került elő a lelőtt gorilláról – úgy tűnik, védeni próbálta a 4 éves kisfiút

USA – Mint ismeretes, a Cincinnati állatkertben egy kisfiú átesett a korláton, és beleesett a gorillák itatójába. Az állatkert biztonsági őrei fejbe lőtték a gorillát, mert úgy értékelték, a kisfiú veszélyben van – ám egy szemtanú szerint az állat védeni próbálta a kisfiút. Mintha ezt látszana alátámasztani egy újonnan bemutatott, hosszabb felvétel is a Daily Mirror szerint.

Videó: Fejbe lőttek egy gorillát, aki próbált megmenteni egy vízbe esett 4 éves kisfiút?

USA – A Cincinnati állatkertben egy kisfiú átesett a korláton, és beleesett a gorillák itatójába. Az egyik gorilla a kisfiú után vetette magát, egy szemtanú szerint próbálta kimenteni a fiút a vízből, ám a biztonsági őrök azt hitték, rátámad a gyermekre, ezért fejbe lőtték az állatot.

hirdetés