Nyíregyházán rendezik az idei EKE-konferenciát

A Szent Efrém-kórust is hallhatják majd a vendégek
A Szent Efrém-kórust is hallhatják majd a vendégek - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – Az Egyházi Könyvtárak Egyesülése (EKE) felekezeti hovatartozástól független egyesület. A csatlakozott gyűjtemények között vannak katolikus, evangélikus, református, ortodox, unitárius, izraelita, baptista felekezetű könyvtárak hazánkból és a határainkon túli magyar lakta területekről.

Az egyesülés célja az egyházi könyvtárak együttműködésének előmozdítása, a tapasztalatok kicserélése, a továbbképzés. A szervezet éves konferenciáit minden évben más felekezet és könyvtár, illetve település rendezi; ebben az évben – június 25-e és 27-e között –Nyíregyháza látja vendégül a szakembereket.

Megyei templomtúra

Az első nap előadói között ott találjuk Fehér Miklóst, a Könyvtári Intézet igazgatóját, Érdi Marianne-t, az Országos Széchényi Könyvtár restaurátorát, Eszenyiné dr. Borbély Máriát, a Debreceni Egyetem (DE) adjunktusát vagy dr. Koltay Klárát, a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár főigazgató-helyettesét.

A második nap délelőttjén a muzeális gyűjteményekkel szembeni modern kihívások gyakorlati megoldásairól tartanak előadást az EKE tagkönyvtárainak szakemberei.

A konferencia keretében – az egyesület közgyűlése mellett – több kulturális programot is szerveznek: az első napon az ökumenikus istentiszteletet követően a Szent Efrém-kórus koncertjét hallhatják a vendégek, másnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei templomtúra keretében Máriapócs, Nyírbátor, Tákos és Csaroda országos hírű templomait tekintik meg, de lesz nyíregyházi templom- és városnéző séta is.

KM
hirdetés