Nyíregyházára érkeztek a Szatmárnémeti Törvényszék képviselői

Nyíregyházára érkeztek a Szatmárnémeti Törvényszék képviselői
© Forrás: Nyíregyházi Törvényszék
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Törvényszéken tett látogatást a Szatmárnémeti Törvényszék háromfős delegációja 2018. október 5-én.


A testvérváros bíróságának elnökét, elnökhelyettesét és bíráját dr. Nyakó Zsuzsanna, a törvényszék elnöke fogadta. A vendégek Breczkáné dr. Békési Gabriella, a Nyíregyházi Járásbíróság bírájának előadása során megismerhették a magyar bírósági rendszer felépítését és jogalkalmazási gyakorlatát.

Preda Tarnoveanu Nilda, a Szatmárnémeti Törvényszék elnöke örömmel konstatálta, hogy a magyar bírósági rendszer sok hasonlóságot mutat a román igazságszolgáltatás felépítésével, bár Romániában a közigazgatási és munkaügyi ügyekben nem különbíróságok járnak el. Surd Grigore, a Szatmárnémeti Törvényszék bírája érdekességként jegyezte meg, hogy a bírák képzése és kinevezési gyakorlata azonban eltérő a magyar gyakorlattól, ugyanis náluk a jogi végzettség megszerzését követően a bírákat és az ügyészeket egyszerre képzik a jogalkalmazási gyakorlatra, s a kétéves képzést követően kerülnek a bírósági, illetve az ügyészi szervezetekbe.

Dr. Molnár István, a Mátészalkai Járásbíróság elnöke bemutatta a törvényszéken megvalósult és folyamatban lévő – új eljárásokhoz kapcsolódó – projekteket, illetve az elektronikus eljárások előnyeit.

A megbeszélést követően a delegáció tagjai megtekintették a törvényszék dísztermét, tárgyalótermeit, melynek során különös érdeklődést tanúsítottak az eljárások gyorsítását megvalósító távmeghallgatás intézménye iránt.

– Nyíregyházi Törvényszék –
hirdetés