Nyíregyházára került a segítő szent ereklyéje

Az ereklye a hitelesítő okirat előtt
Az ereklye a hitelesítő okirat előtt - © Fotó: nyírgorkat.hu
Nyíregyháza – Mostantól több köze van a szabolcsi megyeszékhelynek a Mikuláshoz, helyesebben a szeretetteljes ajándékozás középkori előképéhez, Szent Miklóshoz, mint bármely más városnak a világon, ugyanis a Nyíregyházi Egyházmegye egy hiteles Szent Miklós-ereklyét kapott egyenesen Rómából, amelyet a szentről elnevezett nyíregyházi székesegyházban állítottak ki.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar november végén járt „ad limina” látogatáson (időközi kötelező látogatás az apostolok küszöbénél, azaz Szent Péter és Pál sírjánál Rómában – a szerk.) a Szentatyánál a Vatikánban, s a különleges ajándékot más egyéb ereklyével együtt a Hittani Kongregáció atyja, Stefan Kostner atya adta át.

Szócska A. Ábel apostoli kormányzó a hétvégi búcsúi szent liturgián bízta meg a székesegyház parókusát, Molnár Zoltán atyát, hogy készítsen elő egy méltó helyet az értékes kincsnek.

Az utazók, hajózók, megrágalmazottak, házasság előtt álló lányok, nők védőszentjének, Müra város püspökének, vagyis a Csodatévőnek a személye nem csupán a Szent Miklós tiszteletére szentelt nyíregyházi székesegyház, de az egész görögkatolikus egyház számára jelentős.

Ezért is nagy megtiszteltetés, hogy az 1600 éves ereklye a hitelesítő okiratával együtt éppen ide, Nyíregyházára került, s a közönség és a hívek egy erre a célra készített, önálló ikonba foglalva láthatják majd a székesegyház Szent Miklós mellékoltárán.

– KM –
hirdetés