Nyíregyházi díjazottak a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálén

Nyíregyházi díjazottak a 4. Székelyföldi Grafikai Biennálén
Nyíregyháza – A Székelyföldi Grafikai Biennále a kezdetektől a grafika integráló szerepének megfogalmazását vállalta fel. Idén a zsűri úgy ítélte meg, hogy eljött az idő, hogy a 90-es években markánsan elkülönülő klasszikus és kísérleti technikák szerinti kategóriákat átértelmezzék olyformán, hogy a hagyományos és a modern sokszorosító grafikai eljárással készült alkotások között nem tett különbséget a kiírás.

Összesen 1238 alkotást küldött be 507 képzőművész 41 országból, ebből 312 művet válogatott be a kiállításra a héttagú nemzetközi összetételű szakmai zsűri, akik között ott volt Dr. habil Szepessy Béla DLA, grafikusművész, egyetemi docens, a Nyíregyházi Egyetem, Vizuális Kultúra Intézetének intézetvezetője is.

Az eseménynek Sepsiszentgyörgy ad otthont, ahol az Erdélyi Magyar Művészeti Központban, illetve a Székely Nemzeti Múzeumban tekinthetőek meg az alkotások 2016. október 12. és november 13. között.

„Nyíregyházi szakmai munkánk eredményességét mutatja, hogy a kortárs magyar művészetben, grafikában meghatározó számban és minőségben jelen vannak a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének jelenlegi és volt hallgatói, oktatói.” – emelte ki annak jelentőségét Szepessy Béla, hogy a Biennálén kilenc, az egyetemhez köthető alkotó került be a program katalógusába, kiadványába, így Bugyi István József, Danka Attila, Krnács Ágota, Miklós Gábor, Sinka Péter, Vass Tibor, Kun Péter, valamint Havasi Tamás, aki az intézet oktatója, illetve Aranyász Zita, hallgató, akinek a zsűri Magnaság szintézise (digitális nyomat, 100×70 cm, 2016) és Magnaság szintézise szőnyegen I. (digitális nyomat, 100×70 cm, 2016) alkotásait díjjal is elismerte.

Az esemény kísérőprogramjai között került sor Szepessy Béla A Nyomódúc és/vagy számítógép (A tradicionális grafikai eljárások és a számítógépes grafika kölcsönhatása) című, a Székelyföldi Grafikai Biennálé gondozásában megjelent könyvének bemutatójára. Ehhez kapcsolódóan a művész műhelymunka-foglalkozást is tartott, ahol olyan új technikákat mutatott be a közönségnek, amellyel akár egy lakásban is kivitelezhetővé válik azoknak a grafikai eljárásoknak a használata, amelyek veszélyesek lehetnek az egészségre, így a nitrohigítót akár ecettel és kólával is helyettesíthetjük. A szerző célja, hogy a grafikai alkotófolyamat módszereinek minél több ágát népszerűsítse.

– Nyíregyházi Egyetem –
hirdetés