Nyíregyházi gépírók a prágai világbajnokságon

Nyíregyházi gépírók a prágai világbajnokságon
Nyíregyházi gépírók a prágai világbajnokságon
Nyíregyháza – A magyar csapat tagjaként Nagy Ferencné, Székely Lászlóné, Kőhegyi Péterné, Kőhegyi-Virág Renáta, Jászai Lídia, Karóczkay Balázs vett részt a Prágában megrendezett gépíró és gyorsíró világbajnokságon.

A 46. Kongres Intersteno eseményét Prágában rendezték meg július 20–27. között. A Magyar Gyorsírószövetség Nyíregyházi Helyi csoportja képviseletében a magyar csapat tagjaként Nagy Ferencné, Székely Lászlóné, Kőhegyi Péterné, Kőhegyi-Virág Renáta, Jászai Lídia, Karóczkay Balázs vett részt a Prágában megrendezett gépíró és gyorsíró világbajnokságon. Sok szép élménnyel és jó eredményekkel tértek haza a nyíregyháziak. Sikerükhöz grutálunk!– tudtuk meg Jászainé Kosztik Lídia csoportvezetőtől.

Jászai Lídia első világbajnoksága

Prágában július 22-én rendezték meg a 46. KONGRES INTERSTENO keretében a gépíró világbajnokságot, melynek én is versenyzője lehettem. Év elején már reménynek tűnt, hogy készülhetek a nagy megmérettetésre. A márciusi Országos Tanulói Versenyen való eredményes helytállásom még jobban tudatosította bennem, hogy én is rajthoz állhatok, ugyanis ezen a versenyen a főiskolás kategóriában gépírásból I. helyezést, szövegszerkesztésből II. helyezést értem el. Ezután felpörögtek az események.

A kiutazáshoz anyagi támogatásra, a versenyzéshez pedig laptopra volt szükség, és nem utolsó sorban a mindennapos gyakorlásra. Anyagilag a Nyíregyházi Főiskola támogatott, amit ezúton is szeretnék megköszönni. Gyermeknapra pedig édesanyámtól egy laptopot kaptam. Innentől kezdve a módszeres gyakorolásra kellett időt és gondot fordítani. Szeretném megköszönni tanárnőimnek a sok-sok segítséget és bíztatást.

Budapestről július 20-án reggel elindult egy busz – „magyar csapattal” a fedélzeten – Prágába (kísérőkkel együtt 55-en). A megnyitó után volt lehetőség a verseny színhelyét megismerni, gyakorolni. A verseny 22-én 14 órától kezdődött (471 versenyző 31 ország képviseletében). Ekkor már az izgalom mindenkinél magas fokra emelkedett. Ahány ember, annyi stílus és érzelem. Mindenkire másként hatott ez a helyzet: valaki nagyon szorongott, valaki vidám volt, valaki pedig össze-vissza ugrált. Nem vagyok egy kis termet, de két széket kellett egymásra tenni, hogy elérjem a gépemet. Nagyon hasznos volt az angol, vagy német tudás, mert a versenyszabályokat csehül, németül és angolul mondták el. Mindenre aprólékosan oda kellett figyelni.

– Első világbajnokságomon gépírásból 37. helyet, szövegszerkesztésből pedig 36. helyet szereztem meg. Ez nagy élmény és öröm számomra, ami arra ösztönöz, hogy még tovább vigyem ezt a szakmát. Most harmadéves vagyok a Nyíregyházi Főiskolán ügyviteli – számítástechnika szakon, amit nagyon szeretek. Jó érzéssel tölt el, amikor az ember azt tanulhatja, amit igazán szeret.

A július 26-i Intersteno Közgyűlésen 7 fő képviselhette Magyarországot. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy én is ott lehettem. Ezen az ülésen döntöttek a következő Intersteno helyszínéről. Ennek alapján 2009-ben Kínában kerül megrendezésre, ahol szeretném versenyszámomat gyorsírással is kiegészíteni – tájékoztatta portálunkat Jászai Lídia főiskolai hallgató.

– Lefler György –
hirdetés