Nyíregyházi iskolaügy – A Kúria szerint nem történt szegregáció

Akt.:
Budapest, 2015. április 22. A Roma Versitas, a Cigány Hallgatói Hálózat és a Közép-európai Egyetem (CEU) aktivistái, valamint civilek demonstrálnak a budapesti Kúria épülete előtt 2015. április 22-én, a nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós görög katolikus iskola a Kúrián folyó tárgyalásához kapcsolódóan.
Budapest, 2015. április 22. A Roma Versitas, a Cigány Hallgatói Hálózat és a Közép-európai Egyetem (CEU) aktivistái, valamint civilek demonstrálnak a budapesti Kúria épülete előtt 2015. április 22-én, a nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós görög katolikus iskola a Kúrián folyó tárgyalásához kapcsolódóan. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest, 2015. április 22., szerda (MTI) – A Kúria teljes egészében elutasította szerdán a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. Az ítélet jogerős.

A bírói indokolás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

A Kúria álláspontja szerint így nem sérült a szabad iskolaválasztás elve. A szülők annak tudatában íratták gyerekeiket az intézménybe, hogy ott vallási nevelés folyik, az egyháznak pedig deklarált célja volt a roma pasztoráció, így logikus, hogy olyan térségben vette át az iskola működtetést, ahol jelentős arányban élnek romák.

kozos

Az ítélethirdetéskor elhangzott: az egyház vállalta, hogy minden iskoláskorú gyereket felvesznek az iskolába, a halmozottan hátrányos helyzetűeket sem utasítják el, a helyi roma önkormányzat pedig egyetértett az intézmény újraindításával.

A Nyíregyházi Törvényszék tavaly februárban minősítette jogellenesnek a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. A másodrendű alperes, az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye már akkor jelezte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Az elsőfokú ítélet az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezte ugyan bezárásra, de újabb elsős osztályok már nem indulhattak volna. A bíróság emellett kötelezte a Hajdúdorogi Egyházmegyét és a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolát a jogsértés abbahagyására, valamint eltiltotta az ilyen és hasonló jogsértésektől.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány az egyenlő bánásmód követelményének megsértésére hivatkozva a korábbi fenntartó, a nyíregyházi önkormányzat és a Sója Miklós iskolát jelenleg működtető egyházmegye között létrejött együttműködési megállapodás és támogatási szerződés érvénytelenségének megállapítása, valamint a roma gyerekek elkülönített módon történő oktatásának megszűnése érdekében indított pert.

Az alapítvány azért hívta perbe az önkormányzatot és a Hajdúdorogi Egyházmegyét, mert álláspontja szerint az utóbbi a többségében romák által lakott Huszár-telepen lévő iskolában szegregált oktatást folytat, akadályozza az ott élő emberek integrációját és a társadalomba beilleszkedését.

Tavaly novemberben a Debreceni Ítélőtábla másodfokú ítéletében is kimondta, hogy az iskola jogellenesen szegregál. A döntéssel az egyház és az önkormányzat nem értett egyet, ezért fordultak végül a Kúriához.

– MTI –


Beiratkozás: lehet vagy nem lehet?
Egy héttel elhalasztotta a döntéshozatalt a Kúria a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós iskola ügyében – azt, hogy beírathatják-e a szülők a gyerekeiket az intézménybe, az egyház és a pert kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány homlokegyenest eltérő módon ítéli meg. tovább »

Jegyzet: Téglák, falak, érvek
Adott egy „falak közé” épült iskola, melyet a szegénység, a félelem, a sehová sem tartozás és a különbözőség tégláiból raktak. A habarcs, ami összetartja a téglákat, a makacsság: a fal egyik részén sem engednek a másik kérésének. Csáki Alexandra jegyzete. tovább »

Nézőpont: Élő ítélet
Az ítélet megszületett: lassú, fájdalmas halált rótt egy helyre, ahol a szeretet, a törődés, az önfeláldozás, a türelem árad mindenfelé. Igazi Szívek Szállodája ez, ahol a püspök atyától a takarító néniig mindenki egy ügyért dolgozik. Rosszul mondom, nem egy ügyért, hanem AZ ÜGYÉRT. Racskó Tibor jegyzete. tovább »

“Nem szegregáltunk és nem is fogunk!”
A törvényszék szegregációért marasztalta el a Hajdúdorogi Egyházmegyét. Az ítélet azt jelenti, hogy a Huszár-telep iskolájában nem indulhat új első osztály. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – Emmi: több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől

A Nyíregyháza Huszár-telepi iskola ügyében született másodfokú ítélet után több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-vel. tovább »

Jogerős: fel kell számolni a Huszár-telepi iskolát

Jogerős ítéletet hozott a Debreceni Ítélőtábla a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskola ügyében: a bíróság az elsőfokú határozatot helybenhagyva úgy döntött: az önkormányzat előidézte, míg a görögkatolikus egyház jogellenesen fenntartotta a cigány gyerekek elkülönítését. tovább »

Debreceni Ítélőtábla: meg kell szüntetni a szegregált oktatást a nyíregyházi Huszár-telepi iskolában

Meg kell szüntetni a szegregált oktatást a Nyíregyházán, a Huszár-telepen működő cigány iskolában – erre kötelezte a fenntartókat csütörtöki jogerős ítéletében a Debreceni Ítélőtábla. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – Jogellenesnek minősítette a roma gyerekek elkülönítését a bíróság

Jogellenesnek minősítette a Nyíregyházi Törvényszék pénteken meghozott, nem jogerős ítéletében a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. A másodrendű alperes, az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye fellebbez az ítélet ellen. tovább »
hirdetés