Nyíregyházi iskolaügy – Brüsszel is felfigyelt az ítéletre

A Roma Versitas, a Cigány Hallgatói Hálózat és a Közép-európai Egyetem (CEU) aktivistái, valamint civilek demonstrálnak a budapesti Kúria épülete előtt 2015. április 22-én, a nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós görög katolikus iskola a Kúrián folyó tárgyalásához kapcsolódóan.
A Roma Versitas, a Cigány Hallgatói Hálózat és a Közép-európai Egyetem (CEU) aktivistái, valamint civilek demonstrálnak a budapesti Kúria épülete előtt 2015. április 22-én, a nyíregyházi Huszár-telepi Sója Miklós görög katolikus iskola a Kúrián folyó tárgyalásához kapcsolódóan. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Brüsszel, 2015. július 14., kedd (MTI) – Az Európai Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal a roma gyerekek iskolai diszkriminációját érintő kérdések ügyében, és ebben a Kúria áprilisi ítéletének is szerepe volt, amely azt mondta ki, hogy nincs szegregáció a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskolában – derül ki Vera Jourová igazságügyi uniós biztos Niedermüller Péter DK-s képviselőnek adott válaszából.

A biztos tudatja: a brüsszeli testület ismeri a Kúria döntését.

“Az etnikai származáson alapuló megkülönböztetés az iskolákban komoly kérdés, és azt az uniós jog tiltja” – szögezi le általánosságban véve a biztos, tudatva egyúttal: a bizottság a hatáskörén belül kész minden rendelkezésre álló eszközt bevetni annak érdekében, hogy az ilyen jellegű diszkriminációval szemben fellépjen. A levélben ugyanakkor a biztos azt nem írja, hogy a konkrét ügyben egyértelműen diszkriminációról, szegregációról lenne szó.

A Kúria áprilisi jogerős ítéletében, az első és másodfokú ítéletet felülvizsgálva, teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. A legfelső magyar igazságszolgáltatási fórum szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görögkatolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem a pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát. A Kúria álláspontja szerint így nem sérült a szabad iskolaválasztás elve. A szülők annak tudatában íratták gyerekeiket az intézménybe, hogy ott vallási nevelés folyik, az egyháznak pedig deklarált célja volt a roma pasztoráció, így logikus, hogy olyan térségben vette át az iskola működtetést, ahol jelentős arányban élnek romák.

Niedermüller az ítélethirdetést követően fordult a bizottsághoz, mert szerinte ellentétes Magyarország uniós csatlakozása óta követett bírósági gyakorlattal és az Emberi Jogok Európai Bírósága számos ítéletével, amelyek minden esetben jogsértőnek mondták ki a szegregált oktatást.

“Ez után az ítélet után erősen kétséges, hogy a hatályos magyar jogi környezet és bírósági gyakorlat megfelelő védelmet nyújt-e a roma gyerekek elkülönítése és hátrányos megkülönbözetése ellen” – foglalt állást a politikus, aki azt kérdezte a cseh biztostól, hogy vizsgálja-e a magyarországi jogi helyzetet, s ha nem találja megfelelőnek, indít-e kötelezettségszegési eljárást.

– MTI –


OGY – Balog: az együtt-tanulás fontos eszköz a felzárkózásban

Az emberi erőforrások minisztere szerint a különböző etnikai, kulturális, szociális csoportok együtt-tanulása fontos eszköz a felzárkózásban, de aki erre felkészít, az nem szegregál, hanem a felzárkózást segíti. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – Az egyházmegye és az önkormányzat szerint életszerű ítélet született

A Hajdúdorogi Metropólia érseke és Nyíregyháza polgármestere szerint életszerű és megnyugtató döntést hozott a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskola ügyében a Kúria. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – Alapjogért Központ: a Kúria döntése megerősítette, nem minden elkülönítés jogellenes

A Kúria a Huszár-telepi iskolával kapcsolatos döntésében, az Alapjogokért Központ pár hónappal ezelőtti elemzésével összhangban megállapította, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, amennyiben az megfelel a szigorú törvényi feltételeknek – reagált a központ az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a Kúria e héten hozott döntésére. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – A DK alelnöke az Európai Bizottsághoz fordul

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője az Európai Bizottsághoz fordul azt kérve, tegye meg a hátrányos megkülönböztetés gyakorlata ellen szükséges lépéseket. Az ellenzéki politikus ezt szerdai közleményében tudatta az MTI-vel, reagálva a Kúriának a Huszár-telepi iskola ügyében aznap hozott döntésére. tovább »

Nézőpont: A valóság…

Egy ismerősöm a családjukat ért tragédia után tett megjegyzésemre azt válaszolta: nincs igazság és igazságtalanság, csak valóság van. Ez a mondat kattog a fejemben azóta, hogy a „szegregál a Huszár-telepi iskola vagy sem” vitája elkezdődött. És most sem tudom eldönteni igazságos vagy sem az ítélet, s akkor sem tudtam, amikor az első- és másodfokon a bíróság döntött. Bednárik Mónika jegyzete. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – Harrach: a KDNP üdvözli a Kúria döntését a Huszár-telepi iskola ügyében

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a Kúria döntését, amelyet a Huszár-telepi iskola ügyében hozott szerdán – mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – A Kúria szerint nem történt szegregáció

A Kúria teljes egészében elutasította szerdán a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. Az ítélet jogerős. tovább »

Beiratkozás: lehet vagy nem lehet?

Egy héttel elhalasztotta a döntéshozatalt a Kúria a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós iskola ügyében – azt, hogy beírathatják-e a szülők a gyerekeiket az intézménybe, az egyház és a pert kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány homlokegyenest eltérő módon ítéli meg. tovább »

Jegyzet: Téglák, falak, érvek

Adott egy „falak közé” épült iskola, melyet a szegénység, a félelem, a sehová sem tartozás és a különbözőség tégláiból raktak. A habarcs, ami összetartja a téglákat, a makacsság: a fal egyik részén sem engednek a másik kérésének. Csáki Alexandra jegyzete. tovább »

Nézőpont: Élő ítélet

Az ítélet megszületett: lassú, fájdalmas halált rótt egy helyre, ahol a szeretet, a törődés, az önfeláldozás, a türelem árad mindenfelé. Igazi Szívek Szállodája ez, ahol a püspök atyától a takarító néniig mindenki egy ügyért dolgozik. Rosszul mondom, nem egy ügyért, hanem AZ ÜGYÉRT. Racskó Tibor jegyzete. tovább »

“Nem szegregáltunk és nem is fogunk!”

A törvényszék szegregációért marasztalta el a Hajdúdorogi Egyházmegyét. Az ítélet azt jelenti, hogy a Huszár-telep iskolájában nem indulhat új első osztály. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – Emmi: több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől

A Nyíregyháza Huszár-telepi iskola ügyében született másodfokú ítélet után több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-vel. tovább »

Jogerős: fel kell számolni a Huszár-telepi iskolát

Jogerős ítéletet hozott a Debreceni Ítélőtábla a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskola ügyében: a bíróság az elsőfokú határozatot helybenhagyva úgy döntött: az önkormányzat előidézte, míg a görögkatolikus egyház jogellenesen fenntartotta a cigány gyerekek elkülönítését. tovább »

Debreceni Ítélőtábla: meg kell szüntetni a szegregált oktatást a nyíregyházi Huszár-telepi iskolában

Meg kell szüntetni a szegregált oktatást a Nyíregyházán, a Huszár-telepen működő cigány iskolában – erre kötelezte a fenntartókat csütörtöki jogerős ítéletében a Debreceni Ítélőtábla. tovább »

Nyíregyházi iskolaügy – Jogellenesnek minősítette a roma gyerekek elkülönítését a bíróság

Jogellenesnek minősítette a Nyíregyházi Törvényszék pénteken meghozott, nem jogerős ítéletében a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. A másodrendű alperes, az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye fellebbez az ítélet ellen. tovább »
hirdetés