Nyíregyházi iskolaügy – Jogellenesnek minősítette a roma gyerekek elkülönítését a bíróság

Akt.:
Nyíregyháza, 2014. február 28. Pataki Zita bírónő ítéletet hirdet a helyi Huszár-telepi görög katolikus iskola bezárását kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárás tárgyalásán a Nyíregyházi Törvényszék épületében 2014. február 18-án. Jobbra az alperesként perbe hívott egyházmegyét képviselő Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus püspök. Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság jogellenesnek minősítette a roma gyerekek elkülönítését, de az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezi bezárásra, az ítélet jogerőre emelkedése után azonban újabb elsős osztályok már nem indulhatnak az intézményben.
Nyíregyháza, 2014. február 28. Pataki Zita bírónő ítéletet hirdet a helyi Huszár-telepi görög katolikus iskola bezárását kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány és az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye közötti polgári peres eljárás tárgyalásán a Nyíregyházi Törvényszék épületében 2014. február 18-án. Jobbra az alperesként perbe hívott egyházmegyét képviselő Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus püspök. Az elsőfokú ítélet szerint a bíróság jogellenesnek minősítette a roma gyerekek elkülönítését, de az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezi bezárásra, az ítélet jogerőre emelkedése után azonban újabb elsős osztályok már nem indulhatnak az intézményben. - © MTI Fotó: Balázs Attila
Nyíregyháza, 2014. február 28., péntek (MTI) – Jogellenesnek minősítette a Nyíregyházi Törvényszék pénteken meghozott, nem jogerős ítéletében a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. A másodrendű alperes, az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye fellebbez az ítélet ellen.

Az elsőfokú ítélet szerint az egyházmegye által működtetett iskolát nem kötelezi ugyan bezárásra a bíróság, az ítélet jogerőre emelkedése után azonban újabb elsős osztályok már nem indulhatnának az intézményben.

A bíróság határozatában emellett kötelezte a Hajdúdorogi Egyházmegyét és a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolát a jogsértés abbahagyására, valamint eltiltotta az ilyen és hasonló jogsértésektől.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány az egyenlő bánásmód követelményének megsértésére hivatkozva, a korábbi fenntartó, a nyíregyházi önkormányzat és a Sója Miklós iskolát jelenleg működtető egyházmegye között létrejött együttműködési megállapodás és támogatási szerződés érvénytelenségének megállapítása, valamint a roma gyerekek elkülönített módon történő oktatásának megszűnése érdekében indított pert.

Az alapítvány azért hívta perbe az önkormányzatot és a Hajdúdorogi Egyházmegyét, mert álláspontja szerint az utóbbi a többségében romák által lakott Huszár-telepen lévő iskolában szegregált oktatást folytat, akadályozza az ott élő emberek integrációját és a társadalomba való beilleszkedését.

A felperes keresetében azt kérte, hogy a Huszár-telepi roma gyerekeket a szintén egyházi fenntartású belvárosi Szent Miklós Görög Katolikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumon belül többségi etnikumú osztályokban helyezzék el, és állítsák vissza a korábban megszüntetett iskolabuszt.

Pataki Zita bíró a több mint két éve tartó tárgyalássorozat nagy sajtóérdeklődést kiváltó pénteki ítélethirdetésén elmondta, a bíróság megállapítása szerint az elsőrendű alperes nyíregyházi önkormányzat a tulajdonában lévő iskolaépület ingyenes használatba adásával, az iskolabusz megszüntetésével és a másodrendű alperes Hajdúdorogi Egyházmegye számára pénzeszközök juttatásával a Huszár-telepi cigány gyereket a nem cigányoktól a 2011/2012-es tanévtől nemzetiségi alapon jogellenesen különíti el.

A Hajdúdorogi Egyházmegye a 2011/2012-es tanévben a fenntartásában működő harmadrendű alperesi, a Szent Miklós Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumban, majd 2012/2013-es tanévtől az intézmény utódjában, a negyedrendű alperes Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskolában a Huszár-telepi cigány gyerekeket a nem cigányoktól jogellenesen választotta el. A törvényszék ítélete emellett kimondta, hogy a két intézmény is jogellenes elkülönítést követett el a szegregált osztályok indításával, ezért a másod- és a negyedrendű alperest a jogsértés abbahagyására kötelezte.

Az ítélet kihirdetésekor a felperesi oldalon és a közönség soraiban is többen tapsolni kezdtek, a bírónő azonban rendreutasította őket.

A határozat indoklásában elhangzott, az abbahagyás azt jelenti, hogy a következő tanévtől nem indíthat új elsős osztályt az egyházmegye által fenntartott iskola. A felperes alapítvány keresetében kért eredeti állapot visszaállítása – vagyis az iskola bezárása – nem lehetséges, mivel egyrészt sok közjogi jogviszonyt érint, másrészt bezárás esetén nem hagyható figyelmen kívül a szülők szabad iskolaválasztáshoz való joga – hangzott el a tárgyaláson.

A bíróság ezért nincs abban a helyzetben, hogy megmondhassa, a telepi iskola megszüntetését milyen végrehajtható módon lehessen meghatározni – mondta el a bírónő.
Hozzátette: az iskolabusz kérdésében a perbe később bevont ötödrendű alperes Klebelsberg Intézményfenntartó Központ a kötelezett, mivel jelenleg a központ gyakorolja a fenntartói jogokat a telepi iskola felett. Itt is megjelenik a szülők szabad iskolaválasztáshoz való joga, ezért ebben a kérdésben nem tud rendelkezést hozni a bíróság.

Mohácsi Erzsébet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány elnöke a tárgyalás után újságíróknak elmondta, arról született döntés, hogy “nincs alibi” a felzárkóztatásra, és a felekezeti oktatás sem kimentés a szegregáció alól. Nem lehet a roma gyerekeket elkülöníteni semmilyen indokkal, nincs jó vagy rossz szegregáció, csak szegregáció van – fogalmazott, hozzátéve: azoknak a roma gyerekeknek adott igazat a bíróság, akik nem a helyi iskolába járnak.

A határozattal kapcsolatban a Hajdúdorogi Egyházmegye közleményt juttatott el az MTI-hez, ebben azt írják, az egyházmegye az ítélettel szemben fellebbezést nyújt be, mert meggyőződése, hogy az iskolában végzett pedagógiai munka, kiegészítve a telepen végzett lelkipásztori szolgálattal, nagyban hozzájárul az ott élők társadalomba való beilleszkedéséhez.

Kocsis Fülöp püspök, aki jelen volt a tárgyaláson, a közlemény szerint “szomorúan vette tudomásul” a döntést, majd a tárgyalás után személyesen közölte a hírt a telepen élő családokkal.

“Annyi vigasztaló van az ítéletben, hogy az épület az egyházi fenntartónál marad, és az iskola teljes megszüntetéséről sem döntött a bíróság. Így azok a gyerekek, akik már az egyház nevelésében vannak, ott is maradhatnak” – áll a közleményben. Hozzátették, mivel az ítélet nem jogerős, így a további beiratkozásoknak sincs akadálya, 15 szülő pedig már jelezte gyerekei beiratkozási szándékát.

– MTI – 
hirdetés