Nyíregyházi KGST: Cigi és piahegyek!

Nyíregyházi KGST: Cigi és piahegyek!

Nyíregyháza – A nyíregyházi KGST piacra azért látogattunk ki, mert kíváncsiak voltunk, vajon beindult-e már az ünnepek előtti, szokásos petárdabiznisz. 

Petárdát végül nem sikerült vásárolnunk, de cigarettát és vodkát szinte minden korlátozás nélkül vehettünk volna. A piacról végül alig sikerült elszabadulnunk, mivel a seftesek igyekeztek ránk sózni egy-két ládával a nem éppen legális portékájukból.

Piacolni a többség autóval jár, de mivel szerettünk volna elvegyülni, így szinte csak a nyugdíjasok által használt 1A jelzésű buszra szálltunk fel. A járművön az átlagéletkor általában hatvan felett szokott alakulni, de ezen a napon zsenge életkorunkkal alaposan lerontottuk a statisztikát. Miután a buszról sikerült lekászálódni, a buszmegálló és a bejárat közötti körülbelül ötven méteren legalább hatan kérdezték meg tőlünk, hogy nem akarunk-e cigit venni. Az árusok között volt nő, férfi, idős, fiatal, púpos, kopasz, és szőrös seftes is.

Elsőként eltökélt célunk volt, hogy petárdát akarunk venni, így bementünk a piacra és a standoknál árusító eladókat kérdeztük – „Petárda nincs?” Miután körülbelül tizedjére közölték velünk, hogy petárda az még nincs, de helyette van cigaretta és vodka, úgy döntöttünk belemegyünk a játékba, és megnézzük milyen a piaci felhozatal. Szeszes italból a vodka viszi a prímet, de gyógynövény tartalmú, keserű italokat is beszerezhetünk.

Cigarettából már bőségesebb volt a felhozatal, a „hagyományosan” Ukrajnából érkező olcsó árkategóriájú dohányárú mellett éppúgy megtalálható volt az amerikai cowboyos cigaretta, mint a hölgyek körében népszerű vékony szálú füstölni való. Amikor a cigaretták felől érdeklődtünk, néha úgy viselkedtünk, mint a farkas a viccben, aki vagy azért pofozta fel a nyulat, mert sapka volt rajta, másszor pedig azért, mert nem volt sapka a fején. A mi esetünkben ez úgy nyilvánult meg, ha egy bizonyos márkájú cigit ajánlottak, akkor egészen biztosan egy másikat kértünk, ezzel igyekezve elkerülni azt, hogy a konkrét vásárlásra sor kerülhessen.

A legálisnak nem nevezhető árut leggyakrabban nagy tételben próbálták ránk sózni, egy férfi még azt is felajánlotta, hogy néhány láda cigit akár házhoz is szállít. Mondanunk sem kell, nem éltünk a csábító ajánlattal. A piac kétségtelenül egy kis mini társadalom, amelyben megvannak a szorosak a kapcsolatok és kiválóan működik az információáramlás. Valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a piacról kifelé jövet egy nő utánunk jött és leszólított minket.

Valószínűleg híre mehetett annak, hogy petárdát keresünk, mert a hölgy elmondta, amennyiben tudunk várni egy órát, hozat néhány doboznyi petárdát. Végül abban egyeztünk meg, hogy másnap visszamegyünk a szajréért, illetve sikerült megtudnunk, hogy a petárdabiznisz szombaton fog csak igazán beindulni!

Kapcsolódó cikkek:

-M. István-
hirdetés