Nyíregyházi közgyűlés: kivonult két ellenzéki képviselő a teremből, mert nem értettek egyet a rendeletmódosítással

Akt.:
Nyíregyházi közgyűlés: kivonult két ellenzéki képviselő a teremből, mert nem értettek egyet a rendeletmódosítással
© Fotók: Sipeki Péter
Nyíregyháza – Több milliárdos beruházásról, elnyert pályázatról, támogatásról is szó esett a megszokotthoz képest egy órával korábban kezdődött városi közgyűlésen, melynek nyolcadik napirendi pontja után két ellenzéki képviselő kivonult a Krúdy-teremből. Azt kifogásolták, hogy módosult közgyűlés szervezeti és működési szabályzata.


Csütörtök reggel kilenckor rázta meg az asztalán pihenő csengőt dr. Kovács Ferenc polgármester (Fidesz), jelezve, hogy kezdődik a rendhagyó forgatókönyv alapján íródó ülés. Mivel előrehozták a zárt ülést, így bő tíz percre magukra maradtak a képviselők, akik a sóstói négycsillagos hotel üzemeltetőjének kiválasztásáról értekeztek. Negyed tíztől már pergett a mozgalmas kisfilm, amely a két közgyűlés között történteket foglalta össze. Azt követően jelentette be a megyeszékhely vezetője, hogy 1,036 milliárd forintos támogatásból megújul az Alma utca csapadékvízelvezetése, átemelő és záportározó létesül a Kökény, a Meggyfa, a Csemete és a Korong utcán, valamint elkészülhet a Nyulastói csatorna rekonstrukciója mederbővítéssel, emellett az Igrice főfolyás kapacitásbővítésére is lehetőség nyílik. Hasonlóképpen a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forráskeretéből finanszírozzák 237,925 millió forint értékben négy nyíregyházi bölcsőde különböző mértékű felújítását és eszközbeszerzését. Elhangzott, hogy megkezdődtek az új, környezetbarát CNG-buszokhoz szükséges töltőállomások kialakításának munkálatai.

Mint később kiderült, utoljára élhettek a napirend előtti felszólalással a képviselők. Lövei Csaba (Együtt) arra volt kíváncsi, hogy „a sóstói erdőben ha tiltott a vadászati tevékenység a golyóval, akkor íjjal miért lőhetnek?” dr. Kovács Ferenc válaszában fontosnak tartotta az arra közlekedők biztonságát, ugyanakkor felhívta a figyelmet az állatok elszaporodására. Egyúttal megkérte az ellenzéki képviselőt, hogy ne keltsen hangulatot. Béres Csaba (Jobbik) a Jósa András Oktatókórházra terelte a szót: „Az a szóbeszéd járja a városban, hogy mégsem épül parkolóház”. Dr. Adorján Gusztáv (Fidesz) frakcióvezető azonnal cáfolta a felvetést: „Kórházi főigazgatóként kijelenthetem, hogy október közepén letesszük az alapkövet, és az eredeti terveknek megfelelően megépülhet a 361 parkolóhelyes, földszinti és emeleti részből álló parkolóház”. Tóth Imre (Fidesz) arról az országos kimutatásról beszélt, amely a megyei jogú városokat rangsorolta többféle szempont alapján. „Az elmúlt nyolc évben Nyíregyházán oly mértékben emelkedett a lakosság száma, miáltal megelőzzük létszámnövekedésben Szegedet, Pécset és Debrecent is. Csökkent a munkanélküliségi mutató, és az iparűzési adók terén is jól teljesít a város”. Dr. Kovács Ferenc polgármester hozzáfűzte: „Szerdai adat, miszerint a helyi adóbevétel időarányosan nőtt, jelenleg 104,3 százaléknál tartunk”. Mussó László (Fidesz) örömmel újságolta, hogy a sóstóhegyi átadás után hamarosan az érkertiek is birtokba vehetik az új kondiparkot. Vassné Harman Györgyi (Fidesz) tolmácsolta az ÉFOÉSZ-es szülők és gyermekek köszönetet, hogy eljuthattak az állatparkba. Majd megemlítette: „A külterületeken valóban elszaporodtak a vadak. Olykor az udvarokba is bemerészkednek az őzek, a rókák. Fontos az emberi élet és a vagyon őrzése, de a vadászatnak is van haszna, miértje”. Nagy László (MSZP) szójátékkal élt, amikor becsatolta: „A rókák jelen vannak a belvárosban is. A közterületfelügyeletnek nagy figyelmet kell fordítania arra, hogy a fiatalok kulturáltan szórakozzanak”. Póka Imre (független) az Eissmann, a Continental és Michelin cégek kertvárosi nyílt napját méltatta, példaértékűnek minősítette a közös kezdeményezést. Andó Károly (Fidesz) közölte, hogy a javaslatára lett része a települési értéktárnak a nyíregyházi tűzoltóság.

Miután elfogadták a város 2020-ig szóló környezetvédelmi programját, támogatták az önkormányzat tulajdonában lévő hőellátó berendezések és hőközpontok átadását a Nyírtávhő Kft. részére.

A nyolcadik napirendi pontról mondta utólag dr. Kovács Ferenc, hogy „túlbeszélték”. Először Lövei Csaba szólalt meg a közgyűlés és szervei szervezeti és működési szabályzatárról szóló önkormányzati rendelet módosítását illetően: „Az a javaslat, hogy az interpellációk a jövőben ne a napirend előtt legyenek, hanem azok végén. Ennek az a fő üzenete, hogy csorbulnak a képviselői jogok. Teljesen más a közgyűlés elején a nagy nyilvánosság mellett szót kapni, mint a végén. Ez egy politikai célzatú javaslat”. Hunyadi János (DK) csatlakozott a mellette helyet foglaló ellenzéki képviselőtársához: „Az interpelláció ad lehetőséget a közérdekű kérdések felvetésére. Nagy baj, ha ez a háttérbe szorul. Én sem szavazom meg a módosítást”. Nagy László felvetette, hogy „akik figyelemmel kísérik a közgyűlési közvetítést, a kezdeti lelkesedés után nem biztos, hogy megvárják a végét. Tudom, hogy a javaslat nem tiltja meg az interpellációt, csak időben későbbre helyezi”. Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) szerint „semmilyen körülmények között nem sérül a képviselői demokrácia. Teljesen mindegy, hogy a közgyűlés elején vagy a végén van az interpelláció, a lényeg, hogy tárgyszerű és építő jellegű legyen”. Tormássy Géza (Fidesz) nyomatékosította, hogy „a nyílt ülést a tévé közvetíti, tehát nem csorbul a képviselők jogköre”. dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző elmondta, hogy tanulmányozták például Budapest, Debrecen, Szombathely, Sopron és Salgótarján házszabályát, és ez alapján is megerősítette: „a rendeletmódosítás jogilag megalapozott”.

Dr. Kovács Ferenc polgármester zárta le a napirendi pont körül kialakult vitát: „Azzal nem lehet vádolni a városvezetést, hogy az ellenzéki képviselők jogai sérülnének. De húzni kell egy vonalat! Az utóbbi közgyűléseken az ellenzéki interpellációk pártpolitikai sajtótájékoztatókra emlékeztettek. Szükség van az ellenzéki kritikára, de ne csináljanak a bolhából elefántot! Mi, akik itt ülünk, Nyíregyháza javát szolgáljuk. Nem tudom, miért vonulnak ki, nincs szükség politikai showműsorra. Kötelességük, hogy a teremben maradjanak, hiszen erre tettek esküt, ezért kapják a tiszteletdíjukat”. A 8/a napirendi pontot 15 igen és 7 nem szavazat mellett fogadták el, aztán Lövei Csaba és Hunyadi János ígéretét betartva elhagyta az üléstermet.

Döntés született a Sóstói Múzeumfalu 688 millió forintos fejlesztéséről. „A skanzen korábban soha nem kapott ekkora mértékű támogatást” – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc. Elfogadták a sóstói erdei sétány és ökológiai sétaút kialakításáról szóló napirendi pontot is, illetve pozitív döntés született a „szociális városrehabilitáció Nyíregyháza szegregált területein” komplex pályázati programról, ami összesen 1,726 milliárd forintos projekt, és zömmel lakásfelújítást foglal magában a célterületeken.

Parkolás a piaccsarnoknál

A Búza téri piaccsarnok parkolói kapacitása a közelmúltban jelentősen bővült. Az üzemeltető NyírVV Nonprofit Kft. javaslatára a nagy parkolóban biztosítanának lehetőséget a piaci árusoknak a kizárólagos parkolóhasználatra, ezzel is növelve a piac mögötti parkolók számát.

– Értem a szándékot, de szerintem nem kellene azzal sújtani a piaci árusokat, hogy árusítás közben a friss termékért átmenjenek a nagyparkolóba. Köztes megoldásra lenne szükség, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon – mondta Nagy László (MSZP).

Ignéczi Csabáné, a NyírVV Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint azért van szükség a változtatásra, hogy ki tudják szolgálni a piaci vásárlók parkolási igényeit.

KM-LTLA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés