Nyíregyházi világsiker az afrikai tudományos fesztiválon

Zsigó Miklós, Zsigó Zsolt és Tóth Bence a siker örömével az arcukon
Zsigó Miklós, Zsigó Zsolt és Tóth Bence a siker örömével az arcukon
Nyíregyháza – Érmekkel tértek haza a Bánkirobot Team tagjai Afrika egyik legnagyobb ifjúsági tudományos fesztiváljáról.

Ebben az évben tizedik alkalommal rendezte meg a Tunéziai Tudományos és Technológiai Társaság (ATAST) (Tunisian Association for the future of Science and Technology) az I-FEST elnevezésű, kilencnapos tudományos és technológiai fesztivált, ahol hazánkat első alkalommal képviselte egy kis küldöttség.

Egy arany, egy ezüst

A fesztivál egyben verseny is, amely a 14–24 év közötti ifjú kutatókat és feltalálókat várta a világ minden pontjáról. A magyar versenyzők előzetesen a Kossuth Klub által már több mint 20 éve megrendezett Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK) versenyen szereztek jogot a részvételre.

A fesztivált az idén március 21–27. között Monastirban rendezték meg. A világ 32 országából érkező több mint 1000 résztvevő 250 projektet hozott el a megmérettetésre. Nyolc szekcióban versenyeztek a diákok, ebben az évben két új liga is indult: a robotika és a közgazdaság.

A magyar küldöttség – mindketten a BánkiRobot Team tagjai – két szekcióban képviseltette magát. Tóth Bence, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolájának végzős diákja a Sign Language Gloves elnevezésű projektjével a Mérnöki Tudomány szekcióban ezüst­érmet szerzett. Zsigó Miklós, a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium 11. osztályos tanulója pedig Moth.NET elnevezésű projektjével a Környezeti Informatika (Enviromental Informatics) szekcióban arany­éremre váltott!

A diákok mentora Zsigó Zsolt Miklós, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolájának tanára. A küldöttség részvételét a fesztiválon a Nyíregyházi Szakképzési Centrum és a Bánkis Diákokért Alapítvány támogatása tette lehetővé, így nemcsak képviselhették Magyarországot, de dicsőséget is szereztek az országnak.

KM
hirdetés