Nyíregyháziak Szolyván

Az emlékpark
Az emlékpark - © Fotó: Leviczky Mihály
Nyíregyháza, Szolyva – Ha Erzsébet-nap, akkor Szolyva… Ilyenkor emlékeznek meg a kárpátaljaiak az 1944-ben „háromnapos” munkára elhurcolt magyar és német férfiakról, akiknek egyetlen bűnük nemzeti hovatartozásuk volt.


Megyénkből is sokan részt vesznek minden évben e gyásznapon. Az idén a Szent György Lovagrend megyei priorátusának és a nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítványnak a képviselői tisztelegtek az elhurcoltak és a sztálini haláltáborokban elhunytak emléke előtt, elhelyezve koszorújukat a szolyvai emlékparkban.

A megemlékezés előtt Szolyva mellett, a honfoglalás kori lovas sírjánál (ott találták a szolyvai tarsolylemezt) volt rövid ünnepség, ahol szintén koszorúkkal emlékeztek őseinkre. Az emlékparkban mások mellett dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő mondott beszédet, megemlékezett a Kárpátaljáról és a Csonka-Beregből elhurcoltakról, külön kiemelte Kecskési Tollas Tibor érdemeit, aki megakadályozta, hogy további 23 beregi és szatmári falut csatoljanak a Szovjetunióhoz.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere a Nyíregyházáról és megyénkből elhurcoltak emléktáblájánál helyezte el a város koszorúját. Aznap a lovagrend mintegy 250 könyvet ajándékozott a Szolyvai Magyar Kulturális Egyesületnek.

KM
hirdetés