NyírVV-ügy: Letöltendő börtönre ítélték a nyíregyházi városüzemeltető ügyvezetőjét

Akt.:
NyírVV-ügy: Letöltendő börtönre ítélték a nyíregyházi városüzemeltető ügyvezetőjét
© Fotók: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Nyíregyházi Járásbíróság Szilvási Péter vezette tanácsa szerdán bűnösnek mondta ki a NyírVV Kft. ügyvezetőjét folytatólagosan elkövetett jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében.

Ezért B. P.-t halmazati büntetésként négy év börtönbüntetésre ítélte. Az ügy másodrendű vádlottját, D. P.-t, a kft. egyik csoportvezetőjét bűnsegédként 3 év börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Az ítélet után az alábbi közleményt kaptuk: „A NYÍRVV ügyvezetője a mai napon (…) benyújtotta lemondását, amelyet Nyíregyháza polgármestere elfogadott, hangsúlyozva, hogy mivel az ítélet nem jogerős, az érintetteket az ártatlanság vélelme továbbra is megilleti. Az új ügyvezető kinevezéséről a város polgármestere gondoskodik”.

A védőbeszédekkel folytatták a Nyíregyházi Járásbíróságon azt a pert, aminek elsőrendű vádlottja B. P., a NyírVV Nonprofit Kft. ügyvezetője, másodrendű vádlottja D. P., a cég egyik csoportvezetője, a harmadrendű pedig N. J. vállalkozó, az útfelújítási munkával megbízott cég ügyvezetője.
Végül a Nyíregyházi Járásbíróság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettében hozott ítéletet. Az I. rendű B. P. vádlottat 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdasági társaságokban vezetői tisztségviselői pozíciót töltsön be. A II. rendű D. P. és III. rendű N. J. vádlottat egyenként 3-3 év börtönbüntetésre és 3-3 közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte, a Nev-Út Kft.-t mint önálló jogi személyt pedig 15 millió Ft pénzbírsággal sújtotta.

Módosított vád

Az ügyész szerint a védelem az egész tárgyalás során csak „maszatolt”, érdemi védekezést nem tudtak előadni, a több pilléren támaszkodó vádat egy ponton sem tudták megingatni.

Az elsőrendű vádlott védője külön kitért arra, hogy a vádbeszédben nem szokásos mód a védelem tevékenységének minősítése. Ugyanakkor felrótta az ügyésznek, hogy a perbeszédben úgy módosította a vádat, hogy a védelem arra a bizonyítási eljárás során nem is reagálhatott.

Ezen túlmenően olyan vádpontot rótt a vádlottak terhére az ügyész, amire jogszabály a vádbeli időpontban nem is létezett. A tanúk egy részét a bíróság nem hallgatta meg, akikkel a védelem érdemben cáfolhatta volna a vádat, illetve a roncsolásos szakértői vizsgálatot nem végezték el.
Mindezek alapján indítványozta, hogy B. Pétert a vádak alól a járásbíróság elsősorban bűncselekmény hiányában, másodsorban bizonyítottság hiányában mentse fel.

A másodrendű vádlott védője a módosított vád törvényi feltételeinek hiányában az eljárás megszüntetését indítványozta. Ennek hiányában védence felmentését kérte bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában.

Az utolsó szó jogán

Kifejtette, a tanúk meghallgatása és a bizonyítékok beszerzése során hatásköri kérdésekben voltak alapvető eltérések, jogosultságok téves értelmezése során születtek olyan bizonyítékok, amelyekre alapozva bűnösséget megállapítani nem lehet. Az utcában lakók egyike elmondta: 60 éve él ott, és 50 éve nem volt útfelújítás.

Lényegesebb ennél, hogy egyes meghallgatott szakértőket nem olyan kérdésben kérték válaszra, mint amihez szakképzettségük szerint hozzászólhattak volna. A NyírVV kezelésében lévő mintegy 300 kilométer földút egészét általánosságban sem ellenőrizni, sem felügyelni nem tudhatták a vád tanúi.

Dr. Szabó István ügyvéd így reagált: „Megalapozatlannak tartom a bíróság ítéletét. Álláspontom szerint a bíróság egyoldalúan értékelte a bizonyítékokat. A védelem kifogásait a váddal kapcsolatban a Tisztelt Bíróság nem vette figyelembe. Sem a védőbeszédben elhangzott érveinket, az ott megjelölt törvényességi kifogásokat, sem az állításainkat igazoló tanúvallomásokat nem értékelte. Természetesen az ítélet ellen fellebbezést jelentettünk be a tényállás téves megállapítása miatt felmentés érdekében. Amint írásban kézhez kapjuk az ítéletet, annak állításait tételesen módunkban áll cáfolni.”

A harmadrendű vádlott védője is csatlakozott kollégáihoz, és az eljárás megszüntetését, illetve védence felmentését kérte bűncselekmény, illetve bizonyítottság hiányában.

A védők felsorolta jogi ellentmondásokra az ügyész nem kívánt reagálni, az utolsó szó jogán a vádlottak azt mondták, nem követték el a terhükre felrótt bűncselekményeket.

A délután fél 3-kor kezdődő ítélethirdetésen Szilvási Péter bíró kitért a védők állításaira is, az ítélet részletes indoklásáról lapunk későbbi számában olvashatnak.

Különösen nagy vagyoni hátrány

A Nyíregyházi Törvényszékről megkapott tájékoztatóban ez áll: a vádirat szerint az I. rendű vádlott a NyírVV Kft. megbízásából útfelújítási munkálatokat végeztetett több vállalkozóval, akikkel fix óradíjban állapodott meg. Később azonban egyes vállalkozók részére olyan kifizetéseket biztosított, amelyek messze meghaladták a már évek óta alkalmazott kölcsönösen előnyös díjakat. 2011. december után ismét más rendszert vezetett be, ezáltal 2012 márciusában több mint 29 millió forinttal többet fizetett ki a vállalkozók részére.

Az I. rendű vádlott rövid időközönként olyan intézkedéseket tett, melyek az okszerű gazdálkodással ellentétesen egyes üzleti partnerek részére indokolatlan előnnyel jártak, miközben a kft. vagyonát indokolatlanul csökkentették.

Szándékos tevékenységének eredményekét a kft. összesen több mint 82 millió forint vagyoni hátrányt szenvedett el. A vagyoni hátrány keletkezéséhez másod- és harmadrendű vádlottak szándékos segítséget nyújtottak.

KM


NyírVV-ügy: tíz év börtön a három vádlottnak

Szándékos tevékenység eredményeként a cég több mint 82 millió forint vagyoni hátrányt szenvedett el.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés